Kinderen buiten gespeeld? Zo krijg je die hardnekkige vlekken uit kledij

Kinderen buiten gespeeld? Zo krijg je die hardnekkige vlekken uit kledij

Hardnekkige vlekken door gras, modder, zonnecrème,… zijn een echt nachtmerrie voor mama’s die zich door de was en plas ploeteren. Sommige vlekken krijg je eruit, anderen echt niet. Zo pak je ze aan.

Grasvlekken

Met spelende kinderen gebeurt het weleens vaker in de zomer: een grasvlek op die propere jeansbroek. Grasvlekken krijg je er meestal niet uit na een wasbeurt, maar als je dit doet wel: Wrijf op voorhand de vlek goed in met wasmiddel en laat dat zéker een kwartier inwerken voor je je kleding in de wasmachine gooit. Door dat middel al in te smeren, bruisen de vuildeeltjes een beetje en komen ze makkelijker los.

Toch geen succes? Wrijf de vlek in met een speciaal bleekmiddel voor kleding. Wees gerust, het maakt je kleding niet kapot, sterker nog: het heldert grauwe kleuren zelfs op. Laat je kleding met de bleach een nachtje trekken en was normaal. Wauw, de vlek is verdwenen!

Moddervlekken

Kinderen vinden het zo leuk om in de modder te ploeteren, maar de mama’s zijn heel wat minder blij met die moddertaarten. Zeker als ze op kleding terechtkomen. De fout die de meesten maken is om de vlek meteen af te spoelen met warm water, niet doen! Door de warmte trekt de modder enkel dieper in de stof en krijg je de vlek er nog moeilijker uit. Begin met de losse opgedroogde deeltjes eraf te wrijven, spoel dan de kleding met koud water en veel zeep. Laat een halfuurtje trekken en was het warm – niet heet. Normaal verdwijnt de vlek volledig.

Stuifmeel

We houden toch allemaal zo van bloemen in de tuin, maar het stuifmeel is toch net iets minder leuk. Als het op je kleren komt, probeer je het nog wanhopig af te vegen of weg te blazen, maar helaas. Dat wrijven mag je dus nooit doen! Zo druk je het pigment enkel maar harder in je kleding en krijg je het er nog moeilijker uit.

Wat dan wel?

  • Doe het vuile kledingstuk uit en schud zo goed mogelijk het stuifmeel uit.
  • Wat je ook kunt doen, is een stukje plakband op de vlek plakken om zo het stuifmeel eraf te krijgen.
  • Blijft er toch nog pigment over, week je kledingstuk dan in koud water met een bleekmiddel voor kleding. Was daarna volgens het etiket. Let op: Stop je kleding niet in de droger tot de vlek er volledig uit is.

Zonnecrème

Smeren is belangrijk, maar het kan sporen nalaten. De meeste zonnecrèmes krijg je er wel uit met water met veel zeep, maar sommigen bevatten speciale ingrediënten die het je moeilijker maken. In het slechtste geval moet je ermee naar de droogkuis, die krijgen de vlekken er zeker uit.

Vogelpoep

Tijdens een wandeling kun je al eens pech hebben en geconfronteerd worden met een vogel die een ‘ongelukje’ achterlaat op jouw kledij. En dan is dat altijd op een heel zichtbare plek, je schouders bijvoorbeeld. Spoel je kleding meteen uit met koud water of laat de vlek opdrogen, zodat je ze eraf kunt krabben. Belangrijk bij deze vlekken is dat je ze zo snel mogelijk aanpakt. Vogelpoep bevat verschillende zuren die op langere termijn door je kleding branden. Snel reageren is dus de boodschap.

Bron: thespruce.com, beeld: Shutterstock

lees ook

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)