Ivo Biočina/CNTB

Actief genieten: spannende ervaringen en de prachtige natuur van Kroatië

Door Celine Werner

Hoger dan de wolken vliegen of in de diepe zee duiken. Elke hoek van de wilde natuur te voet, te paard of met de fiets ontdekken. Raften en kajakken, of je horizon verbreden op de bergtoppen van Biokovo of Vidova Gora. In Kroatië kan het allemaal, want dit is hét paradijs voor liefhebbers van actief toerisme, natuur en adrenaline. 

Zo vrij als een vogel

Ontdek de schoonheid van Kroatië vanuit een totaal ander perspectief: hoog in de lucht. Vlieg in een ballon van Medvednica naar de horizon, durf het onbekende te verkennen vanuit een vliegtuig, en je zult er ook meer dan 30 plekken vinden om te paragliden. Geweldig toch?

Maar als je op zoek bent naar een échte adrenalinestoot, kun je je aan een parachutesprong wagen: een vrije val van 11.000 voet omringd door een van de spectaculairste natuurlijke landschappen ter wereld. Beleef deze unieke ervaring bijvoorbeeld in Zagreb, Zadar, Hvar, Istrië, Rijeka of Lošinj. Wist je trouwens dat de uitvinder van de parachute, Faust Vrančić, in Šibenik werd geboren?

Of wat dacht je van een bungeejump van de hoge Maslenica- of Šibenik-brug? Ook voor een tokkeltocht is deze bestemming the place to be. Deze laatste activiteit is trouwens een van de fijnste manieren om vrijwel elke canyon af te dalen.

Kroatië
Stipe Surać/CNTB

Als een vis in en op het water

Waterparken zijn ideaal als je op zoek bent naar wat verfrissing voor het hele gezin. Want met spectaculaire waterglijbanen en zwembaden met golven scoor je altijd bij je kinderen. Aquapark ČikatZwem, het grootste adrenaline-waterpark van het land, moet ongetwijfeld op jouw to-dolijstje staan.

En voor wie maar niet genoeg krijgt van een deugddoende dosis H2O, is kajakken ook een leuk idee! Zo kun je de ongerepte natuur beleven op eigen kracht.

Duikfanaten zullen zich dan weer laten verbazen door de fantastische onderwaterwereld van de Kroatische Adriatische Zee. Ontdek er de rijke inheemse flora en fauna, gezonken Romeinse galjoenen, marineschepen en nog veel meer dankzij de buitengewone helderheid van het water, met zicht tot 50 meter.

Ervaren duikers kunnen hiervoor gebruik maken van georganiseerde tours, maar er zijn ook talrijke duikscholen voor beginners. Grotduiken wint er trouwens steeds meer aan populariteit, vooral in de karstregio’s van Dalmatië. Wat je ook doet, je zult diep verliefd worden. Met de nadruk op diep.

Kroatië
Marjan Radović/CNTB

Daarnaast komen ook vissers er zéker aan hun trekken. Het maakt niet uit of je de voorkeur geeft aan zoet of zout water, als je van vissen houdt, zit je hier goed. Van mariene soorten zoals zeebaars, dentex, goudvis en tonijn tot zoetwatersoorten zoals forel of zelfs enorme meervallen: sportvissers komen van over de hele wereld naar de Kroatische wateren.

Sportief & ontspannend

Van de velden die ideaal zijn voor mountainbikes tot de geasfalteerde wegen voor familiebezichtigingen: er is voor ieder wat wils. Neem je liever de teugels in handen? Dan kun je er de ongeëvenaarde energie voelen van de paarden in de beroemdste maneges in Slavonië, Istrië en Dalmatië.

Wandelaars kunnen dan weer gebruik maken van 400 verschillende en gevarieerde routes die zowel beginners, in Zagreb, Ogulin, Split en Omiš, als ervaren wandelaars in Velebit, Učka, Dinara of Mosor zullen bekoren. En als je een gepassioneerde klimmer bent, vind je in het Paklenica National Park Anića Kuk, een 350 meter hoge massieve rots die je een onvergetelijke ervaring zal bezorgen.

Kroatië
Domagoj Blažević/CNTB

Ondergrondse schatten

Er zijn best wel veel mooie grotten in Kroatië die bezocht kunnen worden door toeristen. Laat je door de ervaren organisatoren en gidsen leiden in een wereld die totaal anders is dan de onze.

Kroatië
Ivo Biočina/CNTB

Je kunt er aanschouwen wat water doet met het karstlandschap en vertrouwd raken met de versieringen van de natuur — stalagmieten, stalactieten en stalagnaten, ondergrondse waterstromen en meren, en kleine endemische dieren die hun unieke habitat hebben gevonden in de eeuwige duisternis.

Wil je graag nóg meer informatie over een avontuurlijke trip naar Kroatië? Dan moet je hier zijn! 

In samenwerking met Toerisme Kroatië.

Toerisme Kroatië

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content