De 6 mooiste fietsroutes in Zeeland

Zon, zee en strand: alles wat jij verlangt? En wat als we jou vertellen dat je voor dit verkwikkende trio geen vliegtuigticket nodig hebt? Echt, want op een boogscheut van België, bij onze noorderburen, vind je ‘t allemaal. Ontdek Zeeland met de fiets!

Zalig is het, in Zeeland!

  • Zeeland is land in zee, een land van kusten. Overal in de provincie sta je binnen een kwartier aan het water.
  • De kustlijn is maar liefst 650 kilometer lang, en je voelt, ziet én proeft de invloed van het water op het land.
  • Wist je trouwens dat de top 10 mooiste stranden van Nederland bijna allemaal in Zeeland liggen? En dat Zeeland benoemd is tot 5-sterren fietsprovincie door het Landelijk Fietsplatform? Dat is het hoogst haalbare niveau voor een fietsprovincie!

Dus, hoe verken je Zeeland beter dan met de fiets? Boen je tweewieler al maar op, smeer die kuiten (en je snoet) goed in en hou deze 6 fietsroutes bij de hand. Klaar om volop te genieten?

Allez hop, de fiets op

Of je nu houdt van kilometers sprinten op je eentje, rustig cruisen met het hele gezin langs de kustlijn, of zachtjes trappen langs de kilometerslange duinen: Zeeland is dé plek waar je naar hartenlust kunt fietsen.

Wij selecteerden 6 fietsroutes die je langs de mooiste stukjes van Zeeland begeleiden:

Fietsroute 1: De Panoramaroute (39 km)

Zeeland, fietsroutes, Nederland

In Zeeuws-Vlaanderen ligt het beschermde natuurgebied ‘Het Zwin‘. Tweemaal per dag stroomt bij hoogtij een grote hoeveelheid water het gebied binnen. Hierdoor ontstaat een unieke biotoop van slikken en schorren.

Langs de kust en door het achterland van West-Zeeuws-Vlaanderen loopt de Panoramaroute. Je fietst langs de kustlijn, midden door de natuur en geniet aan beide kanten van het uitzicht! Je doorkruist ook de Verdronken Zwarte Polder en het nieuwe natuurgebied Waterdunen. Dorpen als Breskens, Cadzand en Retranchement lenen zich prima voor een tussenstop.

Klik hier om de route te bekijken en te printen.

Fietsroute 2: Schouwen-Duiveland (35 km / 42,1 km of 89,2 km)

Zeeland, fietsroutes, Nederland

 

Met z’n ruim 20 kilometer brede, open strand en kilometers breed duingebied, behoort Schouwen tot één van de mooiste wandel- en fietsgebieden van Nederland. Het eiland is gevormd door de Noordzee, Oosterschelde en Grevelingen, en dat ruik én proef je! Deze route is een ontdekkingsreis voor al je zintuigen!

Je fietst langs boomgaarden, akkers en eindeloze golven. Geuren van verse vis, zalig zoet fruit, en frisse witte wijn komen je tegemoet. Onderweg zie je waar al het heerlijks groeit en bloeit.

De westelijke route gaat langs Renesse, Scharendijke, Serooskerke, Burghsluis en Burgh-Haamstede en loopt via het Fietsknooppuntensysteem.

Klik hier om de route te bekijken en te printen.

Fietsroute 3: Dorpenroute (54 km)

Zeeland, fietsroutes, Nederland

In Zeeland bepalen dijken het beeld, maar niet op Walcheren. Achter de smalle duinenrij ligt een afwisselend landschap van akkers, weilanden en fraaie dorpen. Met deze route fiets je van de ene naar de andere kerktoren.

Je fietst tijdens deze route langs verschillende kunstmatige, ronde bergjes. Deze ‘vliedbergen’ zijn een typisch Walchers fenomeen. De heuvels zijn nooit erg hoog, maar vallen op in het vlakke landschap.

Verder fiets je langs dorpjes zoals Aagtekerke, Gapinge en Biggekerke. Je krijgt een goed beeld van een Zeeuws kerkringdorp: de huizen staan er in een dichte kring rond de kerk. De meeste dorpen zijn levendig, ‘s zomers zijn de oude volkssporten ‘ringsteken’ en ‘sjezenrijden’ een vaste prik op de kalender.

Klik hier om de route te bekijken en te printen.

Fietsroute 4: Garnalenroute (41 km)

Zeeland, fietsroutes, Nederland

Een maritieme route doorheen Middelburg, Arnemuiden en Vlissingen. Langs havens met ambachtelijke én moderne bedrijvigheid.

Het dorp ligt midden in de polder, toch heeft Arnemuiden van oudsher een eigen vloot. Je herkent de kotters aan de letters ARM. Arnemuidse dames gelden nog altijd als de beste garnalenpelsters van Nederland. Bezoek de oude scheepswerf en ontdek 200 jaar historie!

Vervolgens fiets je langs de Sloehaven van Vlissingen. Hier liggen grote zeeschepen aangemeerd. Vroeger was Middelburg de belangrijkste havenstad van Zeeland.

Klik hier om de route te bekijken en te printen.

Fietsroute 5: Noord-Beveland (36 km)

Zeeland, fietsroutes, Nederland

Met deze fietsroute volg je de contouren van het eiland Noord-Beveland. Onderweg kom je verschillende dorpjes zoals Kortgene, Wissenkerke, Kats en Colijnsplaat tegen. Noord-Beveland ligt tussen de Oosterschelde en het Veerse Meer. De meeste dijken hebben een buitendijks fietspad, waardoor je steeds parallel aan het water fietst. Achter de dijken liggen verschillende inlagen: natte natuurgebieden waar je veel vogels kunt spotten.

Aan de voet van de Zeelandbrug ligt Colijnsplaat, of kortweg ‘Colijn, een gezellig vissersdorpje. De plaatselijke visafslag verhandelt zo’n 750 ton vis en 500 ton garnalen per jaar. Vooral op donderdag is het leuk om hier een kijkje te nemen.

Klik hier om de route te bekijken en te printen.

Fietsroute 6: Zilte route langs mosselen en oesters (49 km)

Heerlijk fietsen langs het zilte water van Ooster- en Westerschelde, en onderweg proeven van twee belangrijke bodemschatten van Zeeland: mosselen en oesters. Dat is de Zilte route in een notendop!

Zeeland, Nederland, fietsroutes

Zet je stalen ros even aan de kant, en neem ‘n kijkje bij de oesterputten in de haven van Yerseke. Deze oude putten horen trouwens bij het culturele erfgoed van Zeeland. Via de plaatselijke mosselveiling gaat dit ‘zwarte goud’ de hele wereld over. Indrukwekkend!

Klik hier om de route te bekijken en te printen.

 

Bronnen: vvvzeeland.nl & anwb.nl.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!