© Getty Images

Op doktersvoorschrift naar een museum? 5x kindvriendelijke expo’s voor het najaar

Door Hanne Bral

In Brussel loopt momenteel een proefproject waarbij patiënten met een museumvoorschrift een culturele uitstap kunnen maken. Een museumbezoek zou namelijk een heilzaam effect hebben. Dat moet je ons geen twee keer zeggen. Wij verzamelden alvast de leukste expo’s van het najaar. Weg met die herfstdip!

Dit zijn de leukste expo’s van het najaar

1. Heropening KMSKA

Dit weekend is het eindelijk zover: na een renovatie die meer dan 10 jaar duurde, opent het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen opnieuw haar deuren. Op 24 en 25 september vindt het grote openingsweekend plaats, met ballerina’s, een koor, workshops en een kunstmarkt. Maar ook daarna kun je nog de werken van Vlaamse meesters als Rubens, Ensor en Van Dyck gaan bewonderen. Het vernieuwde gebouw is een architecturale parel die je gezien wilt hebben. Daarnaast kun je ook een wandelingetje maken in de prachtige museumtuin.

PRAKTISCHE INFO

 • Waar? KMSKA, Leopold de Waelplaats 2, 2000 Antwerpen
 • Wanneer? Vanaf 24 september 2022
 • Meer info vind je hier.
expo's najaar
KMSKA © Karin Borghouts

2. Royals & trains

In Train World kun je dit najaar naar de tijdelijke expo Royals & Trains. Je leert er alles over ons koningshuis en hun band met de spoorwegen. Wist je bijvoorbeeld dat Leopold I het eerste staatshoofd ter wereld was dat zich met de trein verplaatste? Herbeleef de pracht van de koninklijke reizen aan de hand van exclusieve foto’s, objecten en historische documenten. Ook zullen vijf koninklijke rijtuigen voor het eerst tentoongesteld worden in Train World. Dat wil je dus zeker niet missen!

PRAKTISCHE INFO

 • Waar? Train World, Prinses Elisabethplein 5, 1030 Schaarbeek
 • Wanneer? Nog t.e.m. 22 januari 2023
 • Meer info vind je hier.
expo's najaar
Expo Royals & Trains © Train World © NMBS | Train World Heritage | Georges De Kinder

3. Zeekracht: Duik in de toekomst

Kweken we ons eten binnenkort in een onderwaterboerderij? Of pluggen we zeeschepen in een megagroot stopcontact? En slaan we energie op in gigantische badkuipen? Tijdens de gloednieuwe expo ‘Zeekracht’ ontdek je in Technopolis de geheimen van de zee en hoe we die in de toekomst kunnen inzetten als bron van bijvoorbeeld duurzame voeding en hernieuwbare energie. Door de interactieve projecties op de vloer en wanden voelt het alsof je zelf op de bodem van de zee staat. Dompel jezelf onder in de magische wereld van de oceaan, zonder zelf nat te worden.

PRAKTISCHE INFO

 • Waar? Technopolis, Technologielaan, 2800 Mechelen
 • Meer info vind je hier.
Expo's najaar
© Technopolis

4. Come fly with me met Panamarenko

Een van de expo’s die je dit najaar gratis kunt bezoeken, is Come fly with me. Panamarenko is een van de meest tot de verbeelding sprekende kunstenaars van de laatste decennia. Hij was gefascineerd door vliegende objecten en wezens: vliegtuigen, maar ook vogels en insecten. De schuur van de voormalige abdijhoeve Ten Bogaerde is tijdelijk omgetoverd tot vlieghal, met een selectie van Panamarenko’s kunstwerken. Volg Panamarenko’s gedachten en dromen en doorgrond samen het wonder van het vliegen. Tip: aan de balie kun je een gratis doeboekje voor de kinderen meenemen!

PRAKTISCHE INFO

 • Waar? Kunstencentrum Ten Bogaerde, Ten Bogaerdelaan 10, 8670 Koksijde
 • Wanneer? Nog t.e.m. 8 januari 2023
 • De site en beeldentuin zijn altijd gratis toegankelijk.
 • Meer info vind je hier.

5. C-mine expeditie: Beleef de mijn op een andere manier!

Op het vroegere mijnterrein in Genk kun je op ontdekking tijdens de interactieve C-mine expeditie. Daal af tot een diepte van wel 6 meter, waar je wordt ondergedompeld in verhalen, animaties, hologrammen en speciale effecten. Zet de VR-bril op en ervaar hoe het dagelijkse leven in de mijnen er écht uitzag. Zin in een uitdaging? Waag je aan de beklimming van de 60 meter hoge schachtblok. Met als beloning een panoramisch uitzicht over het groene Limburg.

PRAKTISCHE INFO

 • Waar? C-Mine 10, 3600 Genk
 • Wanneer? Nog t.e.m. 31 januari 2023
 • Meer info vind je hier.

Bronnen: vrt nws, Uit in Vlaanderen

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content