Verrukkelijke inspiratie: de 7 favoriete kookboeken van de Libelle webredactie

Verrukkelijke inspiratie: de 7 favoriete kookboeken van de Libelle webredactie
Getty Images

De leden van onze Libelle webredactie zijn echte kookboekfanaten. Want zeg nu zelf: hoe leuk is het om met een kopje thee te verdwalen in heerlijke recepten, en te bedenken hoe je je eigen toets kunt geven aan je favorieten? Wil jij je collectie ook uitbreiden? Dit zijn alvast onze lievelingskookboeken.

7x kookboeken die je niet wilt missen

Everyday vegan van Ellen Charlotte Marie

Eindredactrice Isabelle: “Ik ben een paar jaar geleden wat meer plantaardig beginnen te eten (zij het niet volledig), en in de boeken van Ellen Charlotte Marie vind ik haalbare gerechten terug die superlekker zijn (zelfs mijn kinderen eten er graag van mee) én er ook nog eens goed uitzien. Of meestal toch, want ik ben niet zo creatief als Ellen. 😉

Haar Instagramaccount is trouwens ook de moeite om te volgen. Elke keer als ik iets zie passeren (de foto’s zijn echt om van te watertanden), motiveert het me om iets uit haar boeken klaar te maken.”

Everyday vegan – Ellen De Meulemeester – Verschenen bij Lannoo in 2019

Zout, vet, zuur, hitte. De vier elementen van goed koken van Samin Nosrat

Digital analyst Thijs: “Dit boek bevat 100 essentiële basisrecepten en variaties erop, maar is veel meer dan dat. Het is een prachtige leermeester die iedereen in huis zou moeten hebben. Je leert de vier basiselementen van koken op een nieuwe manier kennen én gebruiken, waardoor je met een nieuwe blik naar de keuken kijkt. Koken wordt uitdagend en spannend: ‘hoeveel zout gebruik ik, en kies ik voor keukenzout, grof zeezout of eerder een zout ingrediënt? Roomboter, margarine of olie? Grillen, bakken, roerbakken, in de oven?, …’

Dankzij dit boek vertrek ik veel minder vanuit recepten, maar kook ik vanuit mijn buikgevoel en eigen smaak. Met natuurlijk af en toe een misser… 😉 Op Netflix vind je trouwens de gelijknamige reeks met Samin waarin ze in elke aflevering een van die elementen onder de loep neemt. Echt een aanrader!”

Zout, vet, zuur, hitte – Samin Nosrat – Verschenen bij Unieboek | Het Spectrum in 2019

Libelle weekmenu’s – 112 makkelijke recepten voor het hele gezin van Natalie Peeters

Online hoofdredactrice Els: “Ik maak reclame voor eigen huis en kies voor ‘Libelle Weekmenu’s – 112 makkelijke recepten voor het hele gezin’ van Natalie Peeters! Echt een superkookboek als het in de week snel moet gaan, en je toch ietsje verrassender uit de hoek wilt komen dan ne chipolata met gebakken patatjes.

Ik volg niet zozeer de weekmenu’s, maar maak gewoon de losse recepten klaar. En alleen met Natalies veggie recepten kan ik mijn tienerzonen, die die hard vleeseters zijn, af en toe eens ‘bekeren’. Eén van mijn favorieten is de bloemkoolsalade met geitenkaas en naanbrood. Dat heb ik al heel vaak klaargemaakt als bijgerecht bij de barbecue, en ik scoor er keer op keer complimentjes mee!”

Libelle weekmenu’s – Natalie Peeters – Verschenen bij Lannoo in 2021

De Fast Food-reeks van Sandra Bekkari

Beautyredactrice Jolien: “Ik ben al jaren fan van Sandra Bekkari’s recepten, omdat ze zo haalbaar, lekker en snel zijn. Ik ontdekte ze op de website van Libelle Lekker (top, die kookvideo’s!) en heb nu al enkele van Sandra’s kookboeken in mijn keuken staan.

Met de boekenreeks ‘Fast Food’ verklapt ze hoe je zonder stress een gezonde maaltijd in een halfuurtje op tafel tovert, en da’s helemaal mijn cup of tea. Haar nieuwste ‘Fast Food 3’ is net verschenen, daar ben ik alvast heel benieuwd naar!”

Fast Food 3 – Sandra Bekkari – Verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts in 2021

De basis van Filip Verheyden

Libelle Mama-redactrice Sara: “Ik ga letterlijk voor de basics van het koken. In ‘De basis’ van culinair journalist Filip Verheyden, door sommigen ook wel de bijbel genoemd, vind je naast basisrecepten ook de technieken die je nodig hebt om te koken en te experimenteren. Hoe maak je rijstpap bijvoorbeeld, maar ook pastadeeg, een gepocheerd ei en overheerlijke kroketten.

Ik heb dit naslagwerk al jaren in m’n bezit en het wordt nog regelmatig bovengehaald. Intussen is er een nieuwe versie, met interessante toevoegingen van oude technieken als fermenteren of pekelen. Een handig boekje met fijne fotografie van culinair fotograaf Tony Le Duc.”

De basis – Filip Verheyden, Sergio Herman, Michiel De Bruyn – Verschenen bij Minestrone in 2015

Pride and pudding van Regula Ysewijn

Libelle Nest-redactrice Charlotte: “Ik ga zelden voor een dieetkookboek of boeken met gezondheidstips. Persoonlijk hou ik meer van kookboeken die historisch of geografisch interessant zijn (zoals ‘Koken in oorlogstijd’ of ‘Belgisch bakboek’ met vergeten recepten) of met een vleugje wetenschap, zoals de boeken van Harold McGee.

In het bijzonder ben ik verzot op alles van Regula Ysewijn. Niet enkel omdat haar recepten zo zalig zijn, maar ook omdat ze er zo smakelijk de rijke geschiedenis van Groot-Brittannië bij vertelt.”

Pride & pudding – Regula Ysewijn – Verschenen bij Carrera in 2020

Feest bakboek van Stefan Elias

Redactrice Marlies: “Voor mij is een feestje niet compleet zonder een lekker ‘pateeke’. En het wordt nog leuker als je je gasten zelfgemaakte koekjes, taarten en ander gebak kunt voorschotelen. Of homemade koffiekoeken op een brunch: da’s pas uitpakken!

Collega Sofie raadde me de kookboeken van bakgoeroe Stefan Elias aan, en ik was meteen verkocht. Zijn recepten kloppen áltijd, en het resultaat is dan ook keer op keer een schot in de roos. Een must voor alle bakfans, als je ‘t mij vraagt.”

Feest bakboek – Stefan Elias – Verschenen bij Hannibal in 2021

Feest van het boek bij Standaard Boekhandel

Wist je dat alle boeken uit ons lijstje verkrijgbaar zijn bij Standaard Boekhandel? Van 1 oktober tot 6 november viert Standaard Boekhandel trouwens het ‘Feest van het boek’. Dat zijn vijf weken vol signeersessies, evenementen en voorstellingen, die boeken en hun schrijvers in de schijnwerpers zetten, met een literaire apotheose in het weekend van 4, 5 en 6 november. Mis niks van al dat boekenplezier en noteer het ‘Feest van het boek’ nu al in je agenda!

Alle info vind je op feestvanhetboek.be

MEER LEKKERE INSPIRATIE:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)