Herfstwandeling van de week: de groene paden van Kelchterhoef

Herfstwandeling van de week: de groene paden van Kelchterhoef

Elke week stellen we je een fijne wandeling voor, afgestemd op het seizoen en geschikt voor het hele gezin. Deze week stappen we door het bekende natuurdomein Kelchterhoef bij Houthalen-Helchteren.

De lockdown is een feit en heel veel toeristische bestemmingen zijn gesloten, maar dat betekent niet dat we niet meer kunnen wandelen. Integendeel, dat is een kerngezonde activiteit, als je de regels in acht neemt die je hier vindt.

Plassen? Neen, vijvers!

Domein Kelchterhoef in het Limburgse Houthalen-Helchteren is de perfecte plek voor heel wat wandelingen. Wij maken er eentje van 6,2 km, maar hier zijn uitstappen aangeduid van iets meer dan 2 km tot 10 km. En vooral: sinds begin oktober ligt op het domein een gloednieuw Multimovepad voor kinderen, een parcours van zo’n 2 km waarbij ze kans krijgen op een heleboel actie. Extra plus: trouwe viervoeters krijgen op onze uitstap ook een eigen hondenlosloopzone om zich eens flink uit te leven.

De Abdijhoeve, hopelijk weer open in 2021. (c) Frieda Schlusmans

Het Multimovepad kan een mooi vertrek- of eindpunt zijn voor de oranje wandeling die wij vandaag kiezen. Ze vertrekt bij de parkeerplaats van de Abdijhoeve, een prachtig gebouw waarin een restaurant is ondergebracht, dat sowieso pas volgend jaar weer opengaat. De hoeve zelf gaat terug tot de 12de eeuw, maar werd stevig verbouwd in de 19de eeuw. Ze brandde zelfs af in 1981 en werd weer opgebouwd.

Hoeve Jan, een typische lage langwerpige boerderij uit de streek. (c) Toerisme Limburg

Van hieruit lopen we even richting de eerste ‘plas’ op het domein, de Abdijvijver. Van deze vijvers kom je er wel meer tegen in deze waterrijke streek, die ‘De Wijers’ wordt genoemd. Veel van deze vijvers werden aangelegd om erop te kunnen vissen. We lopen even langs de rand en stappen dan naar Hoeve Jan, met een speeltuin en meteen ook de startplek van het Multimovepad waarover we het hierboven hadden. In andere omstandigheden kun je hier even uitblazen bij een hap en een drankje, maar nu helaas niet. Ook het gebruik van het Multimovepad kan aan beperkingen onderworpen zijn.

Verder op onze weg ligt Hoeve Mieneke, ook al langs water gelegen: de Zoombeek en een moerasgebied dat je over een vlonderpad kunt oversteken. Hoeve Mieneke is net als hoeve Jan een schilderachtig boerderijtje uit de 19de eeuw. Het dreigde te verdwijnen door de verhuis van de bewoner, de kleinzoon van Mieneke die de laatste pachtster van het domein was. Helaas was het verval al ingezet. Op de valreep trok de gemeente toch geld uit om deze in leem opgetrokken hoeve te laten restaureren.

Uitzicht op De Plas, de grootste waterpartij in dit gebied, deels gebruikt voor recreatie. (c) Toerisme Limburg

Onze volgende bestemming is De Plas, veruit de grootste waterpartij, liefst 20 hectare groot. In de zomer kun je in het recreatiedomein zwemmen in de daartoe bestemde zone, nu is dat verboden: enkel wandelen en joggen mag. Maar het mooie uitzicht heb je natuurlijk wel nog en daar genieten we volop van, want we trekken er helemaal omheen. Tussen haakjes: vlak voor we bij De Plas aankomen, passeren we langs het Hondenlosbos waarover we het hierboven hadden.  Wij maken daarna dus een grote boog, ook voorbij de camping die langs het water ligt.

De prachtige knoestige oude bomen van de Kastanjedreef. (c) Toerisme Limburg

We scheren in boomrijk gebied langs de Weg naar Zwartberg, maar we buigen af naar het oosten, met nog meer (kleinere) plassen in het vooruitzicht. Het laatste deel van de uitstap, onder meer langs het dierenpark, is supergroen. We stappen langs de Kastanjedreef, en de naam verraadt het al: je vindt in dit gebied een combinatie van naald- en loofbomen. De eiken op het domein danken we trouwens aan de vroegere pachters, die de verplichting hadden om elk jaar 50 eikenbomen aan te planten in dit intussen bijna 1000 jaar oude domein.

Meer weten?

  • Meer informatie over wandelingen en andere activiteiten op domein Kelchterhoef vind je hier.
  • Klik hier voor meer uitleg over de regio De Wijers. Je kunt hier ook een gratis Bezoekersgids over en een Ontdekkingskaart over de streek downloaden.
  • Een box met 7 wandelkaarten in de Wijers (€ 17) kun je hier bestellen.
  • Meer weten over wandelen in alle Limburgse regio’s? Klik hier.

Gezien de coronaproblematiek is het zeker aan te raden om je vooraf even te informeren over de vermelde te bezoeken stopplek(ken), mocht je er naartoe willen. Alle restaurants zijn op dit ogenblik gesloten. We vermeldden:

Praktische info

  • Vertrekpunt: Abdijhoeve, Kelchterhoefstraat 7, 3530 Houthalen-Helchteren
  • Afstand: 6,2 km
  • Periode: altijd
  • Traject: volg de zeshoekige borden met de oranje aanduidingen
  • Extra info: een kaartje van de wandeling vind je hier.

Coverbeeld: Vlonderpad op domen Kelchterhoef. (c) Toerisme Limburg

Nog meer herfstige wandeltips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)