Het debat: echte kerstbomen versus kunstkerstbomen

Door Celine Werner

Verkies je een een korte wandeling naar de zolder of kelder, om je kunstkerstboom boven te halen? Of ga je vastberaden voor een échte naaldboom? Beide opties hebben hoe dan ook hun voor- en nadelen. Welke verkies jij? 

Welke boom is het ‘groenst’?

Kunstkerstbomen zijn – in tegenstelling tot wat heel wat mensen denken − niet noodzakelijk de milieuvriendelijkste oplossing. Let wel: hoe langer je met die ‘valse’ boom doet, hoe milieuvriendelijker je bent. Want bij de productie van dergelijke boompjes wordt er namelijk erg veel CO2 uitgestoten, en hoe minder dat gebeurt, hoe beter. Denk je toch aan een nieuwe nepversie toe te zijn? Ga dan eens na of je geen tweedehands exemplaar op de kop kunt tikken.

Kies je voor de enige echte? Deze naaldbomen stoten bij de kweek, het transport, en het verbranden, minder CO2 uit dan de bovenstaande. Je kiest ook best eentje uit met een kluit, zodat je hem nadien opnieuw in de tuin kunt planten. En je plukt hem het jaar nadien gewoon weer uit je tuin bij kerst. Doe je dat niet? Dan loopt dat loopt budgettair al snel op. Bovendien zorgt de verbranding van deze jongens voor heel wat luchtvervuiling. Niet doen dus!

Elke optie heeft dus zijn voor- en nadelen. Onze tip? Kies tenminste voor energiezuinige lampjes om de boom mee te versieren. Zo help je toch een beetje mee aan een ‘groenere’ kerst.

Denk ook hieraan:

Kun je die typische frisse sparrengeur in huis toch niet missen? Dan moet je er de naalden op de vloer bijnemen als je voor de enige echte opteert. Zit je er wat krapjes bij, en ga je daarom zonder enige twijfel voor een kunstkerstboom? Dan zul je wat extra moeite moeten doen om hem er voller en echter te laten uitzien. Hoe je dan best te werk gaat, lees je hier.

Ook over kerst:

Partner Content