Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips

Minder verbruiken in je keuken: 10 handige tips
Getty Images

Wil je ook proberen energie besparen of zou je graag bewuster omgaan met je verbruik? Dan helpen deze handige tips je alleszins flink op weg. Minder verbruiken hoeft echt niet zo moeilijk te zijn!

Minder verbruiken? Dat doe je zo:

1. Wees zuinig met water

Je kunt per minuut 6 liter water besparen door eraan te denken de kraan dicht te draaien als je je handen wast of je tanden poetst. Het repareren van een druppende kraan voorkomt dat er 15 liter water per dag verloren gaat. Dit komt overeen met bijna 5.500 liter per jaar!

2. Veggie day

Vegetarisch voedsel is de meest milieuvriendelijke optie, dus waarom zou je niet een keer per week een vegetarische maaltijd inplannen? Met linzen, bonen en seizoensgroenten kun je heerlijke maaltijden bereiden.

3. Slimme keukenindeling

Door de hitte van een oven of microgolfoven moeten de koelkast en vriezer meer energie verbruiken om de temperatuur laag te houden. Door heel eenvoudig een kast tussen deze apparaten te plaatsen kun je dit probleem verhelpen.

4. Laat het niet te heet worden

Inductiekookplaten zijn sneller en energiezuiniger dan traditionele en keramische kookplaten. Alleen de pannen worden verhit, en niet de kookplaat zelf. Zo verspil je minder hitte, vooral als je met de deksel op de pan en met het juiste formaat pan kookt. Bij gebruik van inductie ontstaat de warmte direct in de bodem van de pan en in de inhoud ervan. Bovendien koelt de zone snel af wanneer je de pan verwijdert. Da’s niet alleen ecologisch, maar ook nog eens veilig met kleine kinderen in de buurt.

5. Op ieder potje past een dekseltje

Let erop dat de pannen goed op de kookzone van het kooktoestel passen. Als de pannen te klein zijn, kan het energieverbruik tijdens het koken met 20% toenemen.

6. Sorteren moet je leren

Sorteren van afval heeft verschillende voordelen. Het bespaart in de eerste plaats grondstoffen en energie. Voor de winning van grondstoffen en de productie van nieuwe materialen is meestal veel meer energie nodig dan voor hergebruik van oude materialen. Door afval te recyclen, vermindert bovendien ook de uitstoot van koolmonoxide en komen er veel minder schadelijke stoffen in het milieu terecht.

7. Groen poetsdoekje

Met een multifunctioneel doekje poets je zonder toevoeging van chemicaliën. Zo’n doek is wasbaar en kan steeds opnieuw gebruikt worden.

8. Een efficiënt en lekker kopje thee

De meest efficiënte manier om één kop thee te zetten, is water te koken in de magnetron. Een goede tweede optie is de waterkoker te gebruiken.

9. Laat de vaatwasser het werk doen

Als je met de hand afwast en de borden onder de kraan afspoelt, verbruik je zeven keer zoveel water dan als je de borden zonder etensresten in een volgeladen vaatwasser van energieklasse A wast.

10. Duurzaam (drink)water

Door kraanwater te drinken, reduceer je de uitstoot van koolmonoxide en bespaar je natuurlijke hulpbronnen die anders nodig zijn voor het fabriceren van glazen en kunststof flessen van gebotteld water. Hiermee kan veel geld bespaard worden! Bovendien is, volgens het Earth Policy Institute, de kwaliteit van flessenwater zeker niet beter dan het leidingwater in de meeste westerse landen.

Las je deze tips al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)