Doen: erfgoedwandeling door kunstenaarsdorpje Sint-Idesbald

Op zoek naar een leuke uitstap voor het weekend? Trek dan eens richting de Belgische kust, want ook in de winter kun je er heerlijk wandelen. Wat dacht je van een erfgoedwandeling door het mooie vissers- en kunstenaarsdorpje Sint-Idesbald?

Cultuur en rust aan de Vlaamse kust

Sint-Idesbald, een rustig dorpje dat ook buiten de zomer een wandeling meer dan waard is. (c) Westtoer.

Dit is is een van de erfgoedwandelingen die Westtoer aan de kust uitstippelde. Deze verkenning van de omgeving van het idyllische vissers- en kunstenaarsdorp Sint-Idesbald is vrij kort (5,5 km), maar er is onderweg heel wat te zien. Verkeerd lopen is vrijwel onmogelijk, want de route is aangegeven met zo’n 150 metalen klinknagels op de grond.

Mieke Hill, een vakantiehuis van de beroemde architect Albert Dumon. (c) Westtoer

Je komt gebouwen tegen die echte bakens in het landschap vormen. Dat is zeker het geval voor het eerste dat je ontmoet na de start: Mieke Hill, een op een duin gebouwde villa, genoemd naar de dochter van de voor de kuststreek belangrijke architect Albert Dumont. Gebouwd, herbouwd, getroffen door een bom tijdens WOII en op het nippertje gered van de sloop door projectontwikkelaars.

Het Paul Delvauxmuseum geeft onderdak aan de grootste collectie van het werk van de kunstenaar. (c) Westtoer

Van daar wandel je naar het zuiden tussen de Houtsaegerduinen en het dorp, met nog een paar mooie exemplaren: villa Le Carbet en villa Wistik. De tocht voert je vervolgens naar het Paul Delvauxmuseum. Wij zeggen dromerige vrouwen, treinen en neoklassieke architectuur, en jij weet perfect over wie we het hebben. De meer dan 1000 m² ruimte herbergt de grootste collectie van deze internationaal befaamde kunstenaar: schilderijen, aquarellen, schetsen en etsen.

Abdijmuseum Ten Duinen. (c) Westtoer

Al even intrigerend is Abdijmuseum Ten Duinen, de volgende halte. De site zelf is een heerlijke plek om doorheen te stappen, maar je kunt ook met een 3D-bril een heel realistische indruk opdoen van de abdij zoals ze er stond in 1490. Na dit bezoek geniet je volop van het mooie dorpje Sint-Idesbald zelf, waar je nu dwars doorheen stapt.

De Keunekapel. (c) Westtoer

Op de terugweg kom je nog de Keunekapel tegen, ooit een privékapel van een rijke familie. Nu is dit een mooie tentoonstellingsruimte op een duinheuvel. In normale omstandigheden worden hier tijdelijke tentoonstellingen gehouden. En dan gaat het naar het startpunt op de zeedijk, met onderweg nog een paar elegante modernistische gebouwen zoals villa Maguy-Jacquy, hotel-résidence Alberteum en résidence La Galiote.

Deze uitstap maakt deel uit van een reeks van 10 erfgoedwandelingen aan de kust. Een beschrijving van de andere routes vind je hier.

Informeer je zeker vooraf als je een van de stopplaatsen wil bezoeken. Klik hier:

Praktische info:

  • Vertrekpunt: Toeristische Dienst, Zeedijk 26a, 8670 Sint-Idesbald. Klik hier voor meer info.
  • Afstand: 5,5 km
  • Periode: altijd uitvoerbaar
  • Traject: de route is bewegwijzerd met in de grond bevestigde metalen klinknagels.
  • Extra info: klik hier om de brochure van deze wandeling te bestellen (€3).

Coverbeeld: Getty Images

Meer uitstapjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content