© Sebastiaan Bedaux

Wandelen in de Hobokense Polder: een groene oase vlakbij de stad

Wanneer de lentezon op volle kracht schijnt, komt de natuur langzaam uit haar winterslaap. Reisjournalist Sebastiaan Bedaux ging wandelen in de Hobokense Polder, op zoek naar orchideeën, gras- en rietlanden én… libellen!

  • Wie? Sebastiaan is freelance reisjournalist
  • Wandelt… elke dag! Voornamelijk in de natuurgebieden en parken op Linkeroever in Antwerpen (Middenvijver, Galgenweel, Sint-Annabos) om zijn twee veeleisende mopshonden tevreden te houden. Trekt ook graag naar z’n heimat Limburg en naar de Hoge Venen voor langere hikes.

Wandelen in de Hobokense Polder

De Hobokense Polder is een van Sebastiaans favoriete groene oases in en rond Antwerpen, waar je in 2016 ‘Wandeling van het Jaar’ kon maken en waar het grootste natuurdomein op Antwerps grondgebied (in totaal 170 hectare) fervente wandelaars verleidt en in de watten legt. [read more]

Grazende galloways

Het vertrekpunt van de Hobokense Polderwandeling – een tocht van 7,5 kilometer die nog flink uitgebreid kan worden als je de oude spoorweg meeneemt – is de Schroeilaan, vlakbij treinstation Hoboken Polder. Vanaf die drukke weg wandel je zo de bloemrijke weides en bossen van de Hobokense Polder in. De overgang van drukte naar rust en van asfalt naar natuurpracht is bruusk en overweldigend.

© Sebastiaan Bedaux

Dat geldt overigens ook zo voor wie het natuurgebied vanaf het meest noordelijke punt betreedt, waar een oude industriezone plots overloopt in een moerasgebied vol grazende gallowayrunderen. Die lopen het hele jaar vrij rond in een gebied van 25 hectare dat je als wandelaar ook rustig kan doorkruisen. Doordat galloway-koeien niet enkel grassen eten (maar ook bramen, takken en twijgen) en sommige delen meer of minder begrazen, neemt de diversiteit van het landschap toe. Soms is het even zoeken naar de kudde, maar de vriendelijke, rustige dieren lopen gegarandeerd ergens rond in de gras- of boslanden tussen het Broekskot en de Scheldedijk. Bang hoef je niet te zijn, de koeien zijn wel gewend aan pottenkijkers. Honden hou je beter wel aan de leiband.

© Sebastiaan Bedaux

Verrekijker in de aanslag

Het meest bijzondere plekje van de Hobokense Polder ligt volgens Sebastiaan in het hart van het natuurgebied, waar het Broekskot, de Ruitersplas en het Rallegat een veilige thuisbasis vormen voor heel wat watervogels, trekvogels, kikkers, padden, salamanders en ander typisch moerasfauna. Het krioelt werkelijk van het leven in de zes hectaren open waterpartijen en in de meer dan zestien hectaren moerasvegetatie. In deze biotoop gedijt ook de libelle uitstekend. Bijna dertig libellensoorten werden hier al gespot, wat aangeeft dat de waterkwaliteit (ondanks de opgespoten ondergrond) prima is. Vergeet dus zeker je verrekijker niet als je hier komt wandelen. In elke uithoek van deze natuuroase valt namelijk wel wat te beleven.

© Sebastiaan Bedaux

Zoveel paddenstoelen en planten

Ondanks de jonge natuur hier groeien er meer dan 500 planten en maar liefst 360 verschillende soorten paddenstoelen met tot de verbeelding sprekende namen als plooirokje of brandnetelvulkaantje. Met wat geluk spot je hier ook een vos, een steenmarter of zelfs een ree. Op een doordeweekse lentedag is het in de Hobokense Polder bovendien erg rustig, zelfs onder een stralend zonnetje. In het weekend kan het hier wel druk worden. Geheel terecht overigens, want in een verder dichtbevolkt en zwaar geasfalteerd stukje wereld is dit nog een echte groene oase. Een natuurgebied om fier op te zijn!

Praktische info

  • Lengte: +/- 7,5km
  • Moeilijkheidsgraad: 2/5, makkelijke wandeling met weinig hoogteverschillen, wel veel onverharde paden en stukjes met vlonderpaden. Trek bij regenweer laarzen of waterdicht schoeisel aan.
  • Vertrekpunt: Schroeilaan, 2660 Hoboken-Antwerpen; infobord op 200 meter van station Hoboken-Polder, tijdens het weekend stoppen er geen treinen; tram 2 en bus 13 stoppen in de buurt
  • Bewegwijzering: witte wegwijzer met logo A.S. Adventure
  • Extra: Op stap met de kinderen? Bij Taverne De Schorren leen je gratis een rugzakje (met verrekijker, kompas, loep, opdrachten, …) voor een toffe wandeling met mascotte Whoppie.
  • Geocaching: in dit natuurgebied liggen verschillende aantrekkelijke caches. Kijk op geocaching.com.
  • Info: hobokensepolder.be

Met de veerpont naar de overkant

Wie maar geen genoeg kan krijgen van de natuur rond de Schelde, kan na de wandeling door de Hobokense Polder ook nog met de veerpont vlakbij de Yachting Club Hoboken naar de overkant. Naar Kruibeke om precies te zijn, waar het grootste overstromingsgebied van Vlaanderen ligt. Geen nood, overstromen doet het slechts enkele keren per jaar. Alle andere dagen van het jaar kun je zorgeloos wandelen, fietsen, spelen of vissen: het is allemaal mogelijk in de Polders van Kruibeke. Via de paden kun je je laten leiden door een gevarieerd landschap van slikken en schorren, elzenbroekbossen en weidevogelgebied. Alles samen groeit hier een aaneengesloten natuurgebied van maar liefst 600 hectare groot. Info: natuurenbos.be/polders-van-kruibeke

Hapje-tapje

Taverne De Schorren: in Polderstad, het stukje Hoboken dat omringd wordt door de Hobokens Polder, vind je deze taverne met sfeervol zonneterras waar je kunt genieten van een soepje of een Vlaamse klassieker, zoals stoofvlees of vol-au-vent. Graspolderlaan 32 in Hoboken, gesloten op maandag, info: deschorren.eatbu.com Bistro Steiger 3: gezellige bistro met sfeervol terras met zicht op de Schelde, gelegen in de voormalige conciërgewoning van de jachtclub. De ideale plek om halverwege de Hobokense Polderwandeling even uit te puffen. Zandkamp 3 in Hoboken, open van woensdag tot zondag, info: bistrosteiger3.be Bron: Libelle 09/2021 – Tekst: Sebastiaan Bedaux [/read]

Meer wandelplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content