© Getty Images

Een bewuste en duurzame levensstijl? Zo is het makkelijker dan je denkt

Door Sara Dekens

Droom jij ook van een duurzame levensstijl, maar weet je niet waar te beginnen? Dan kunnen enkele laagdrempelige en toegankelijke tips je vast motiveren. Wij zetten ze graag voor je op een rijtje.

Iedereen kan duurzamer en bewuster leven. Voor veel mensen lijkt het een hele opgave omdat ze niet weten waar te beginnen. Ze denken – onterecht – dat een verandering in levensstijl veel moeite kost en dat ze gigantische opofferingen moeten doen om een steentje bij te dragen aan onze planeet. Dat klopt echter niet. Er zijn heel wat kleine stapjes die je kunt zetten op weg naar een bewustere levensstijl.

Die mening delen Ellen Dictus en Nikolas Sterck, oprichters van Sustainable Family. Zij willen mensen helpen met laagdrempelige en toegankelijke tips en hebben hiervoor een expertiseplatform opgericht. β€œWe willen van onderuit dingen in beweging krijgen”, zeggen Ellen en Nikolas. β€œMaar we zien dat mensen hun weg niet vinden. Met ons platform willen we mensen de handvaten bieden om hun eigen duurzame levensstijl vorm te geven.”

Tips voor een duurzame levensstijl

1. Verspil minder voedsel

Dit is alvast een relatief makkelijke en laagdrempelige stap naar een betere planeet, maar meteen ook een heel belangrijke. Wist je dat bijna één derde van het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt bijna nooit op ons bord belandt?

Toch vraagt voedselverspilling beperken geen extreme inspanningen. Een weekmenu of maaltijdplanning zorgt ervoor dat je enkel koopt wat je nodig hebt. Laat je dus niet verleiden tot impulsaankopen of koopjes. Denk ook twee keer na voor je eten weggooit. Die overrijpe banaan met bruine vlekjes kun je perfect in stukjes snijden en invriezen. Nadien kun je ze gebruiken in cakes, havermout of smoothies. Ook de stam van de broccoli hoef je niet weg te gooien! Hier lees je wat je ermee kunt doen.

2. Start met een plasticvrije keuken

We blijven nog even in de keuken. Hier kun je namelijk op een eenvoudige manier zoveel mogelijk plastic weren. Vervang bijvoorbeeld systematisch je plastic bewaardoosjes door glazen varianten. Deze zijn duurzaam, gezond en bovendien erg praktisch. Benieuwd naar nog meer tips om je keuken plasticvrij te maken? Die vind je hier!

3. Kies verpakkingsvrije beautyproducten

Van de keuken gaan we naar de badkamer, want ook hier is het niet moeilijk om voor duurzame producten te kiezen. Hoe? Door vloeibare producten zoals zeep of shampoo die in plastic flessen zitten ter vervangen door solide producten, zoals vaste zepen en bars. Nog meer tips en onze favoriete producten vind je hier.

4. Ga winkelen in een verpakkingsvrije winkel

Plasticvervuiling is een immens probleem dat steeds groter wordt. Als je eens kritisch kijkt naar wat je koopt, merk je dat heel veel in plastic verpakt is. Ga je naar een verpakkingsvrije winkel, dan neem je je eigen herbruikbare potten, flessen en zakken mee. Handig!

Hier vind je een overzicht van de verpakkingsvrije winkels in je buurt.

5. Nieuwe kleding kopen? Let op het materiaal

Een goed voornemen zou kunnen zijn om minder kleding te kopen of alvast minder nieuwe stuks. Moet je toch op zoek naar een nieuwe trui of een warme muts, dan wil je vast een bewuste keuze maken. Je weet best dat de fast fashion winkels niet de meest duurzame keuze is, maar waar kun je nog op letten? Het materiaal bijvoorbeeld. Wist je dat blends van natuurlijke materialen zoals katoen, linnen en wol met synthetische materialen zoals polyester, nylon of elastaan haast niet gerecycleerd kunnen worden?

6. Heb aandacht voor jezelf

Tot slot, vergeet jezelf niet in deze almaar snellere en drukkere maatschappij. Heb jij al aan meditatie gedacht? OkΓ©, hiermee zul je de planeet niet redden, maar misschien wel jezelf? Door te mediteren word je je bewuster van je gedachten en ben je de rest van de dag productiever.

Nog meer tips die je op weg helpen naar een bewuste, duurzame levensstijl vind je op het expertiseplatform van Sustainable Family.

Bron: Sustainable Family

Meer duurzame tips voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!


Partner Content