Getty Images

Duurzaam eten: met deze tips en gezonde receptjes is het geen moeite

Door Nikita Goossens

Met onze dagelijkse ‘kleine’ levenskeuzes hebben we samen een grote invloed op de planeet, ook als het gaat om het voedsel waarvoor we kiezen. Bepaalde voeding is zo al wat milieuvriendelijker dan andere. Met deze tips kun je zelf alvast op een makkelijke manier duurzaam eten in je weekmenu opnemen. En je hoeft zeker niet in te boeten op smaak!

Wat is duurzaam eten?

Laten we beginnen met duurzaamheid te definiëren. Als het gaat om voedsel gaf onderzoekster Tessa Avermaete voor VRT NWS de volgende uitleg: “Duurzaamheid heeft altijd te maken met zaken die goed zijn voor de huidige generatie, maar ook voor de toekomstige. Als het gaat over voeding betekent dat ervoor zorgen dat er gezonde en voldoende voeding is voor ons, maar ook voor onze kinderen en kleinkinderen.” Om af te wegen hoe duurzaam een product is, kijk je naar de volgende drie aspecten:

  • Gezond: duurzame voeding is voeding die ook gezond is voor ons om te consumeren
  • Planeet: het produceren en transporteren van het voedsel mag geen te grote impact hebben op de planeet
  • Economie: voeding is enkel duurzaam als alle spelers in het voedselsysteem, zoals boeren, ook een eerlijke verloning krijgen

Een product zal zelden perfect scoren op elk van deze aspecten, maar het gaat erom de afweging te maken en naar het totaalbeeld te kijken.

Tips om duurzaam te eten

1. Lokale en seizoensgebonden producten

Qua lokale producten hebben we in Vlaanderen een redelijk uitgebreid aanbod, seizoensgebonden eten zal voor ons dus niet echt een opvallend kleiner aanbod veroorzaken. Door lokaal te kopen ligt de negatieve impact van het transport om een product naar je toe te brengen (of dus naar je buurtwinkel) bovendien veel lager.

In het ideale scenario is er natuurlijk een boer in je buurt die producten rechtstreeks van het veld aan particulieren verkoopt. Zo beperk je de uitstoot nog meer en weet je dat de boer in kwestie een eerlijke verloning krijgt. Via deze website kun je verkooppunten met producten recht van bij de boer in Vlaanderen terugvinden.

2. Voldoende variatie

Hoewel het belangrijk is om lokaal te eten, wil dat niet zeggen dat je helemaal geen geïmporteerde producten meer mag eten. Integendeel, ook dat zou negatieve gevolgen hebben. Een exotischer stukje fruit, zoals een banaan, hoef je dus zeker niet volledig aan de kant te laten staan. Anders gaan de inkomsten van die boeren immers ook naar beneden. Waarop je wel kunt letten is dat ze bijvoorbeeld het fairtradelabel hebben, dit staat onder meer garant voor eerlijke handel.

Verder zijn landbouwbodems gezonder als er verschillende soorten gewassen op worden gehouden. En ook voor je eigen gezondheid is gevarieerd en evenwichtig eten essentieel. Variatie op je bord is dus goed voor jou én voor de planeet!

3. Meer plantaardig

Vlees eten belast het milieu enorm, veel meer dan plantaardige producten. Je vleesconsumptie beperken is daarom een goed idee. Je hoeft daarom niet helemaal vegetarisch of veganistisch te gaan eten, je consumptie verminderen, helpt al.

En die vleesconsumptie verminderen, hoeft écht geen last te zijn. Peulvruchten zoals bonen, linzen of kikkererwten, maar ook ongezouten noten zijn goede vleesvervangers. Ook zuivelproducten zoals kaas zijn trouwens dierlijk. Af en toe eens een plantaardig alternatief als broodbeleg (denk dan aan banaan of sla) kiezen, kan dus zeker geen kwaad.

Ook vis eet je best niet té veel als je duurzaam wilt eten omdat dit de overbevissing niet ten goede komt. Maar je hoeft vis ook weer niet helemaal aan de kant te schuiven. Kies voor vis met het MSC-ecolabel, dan weet je dat die op een verantwoorde manier werd gevangen, zonder overbevissing en met respect voor het andere leven in het water. Vis met dit label kun je trouwens ook aankopen met ecocheques.

4. Geen verspilling

Wat ook heel erg bijdraagt aan een duurzame eetstijl is dat je geen voedsel verspilt. Plan je maaltijden dus goed, voorzie geen te grote porties zodat je zo weinig mogelijk overschot hebt, herwerk eventuele restjes tot een nieuwe maaltijd… Nog meer tips tegen voedselverspilling vind je in dit artikel.

Wanneer je restjes bijhoudt, gebruik dan wel een herbruikbaar doosje in plaats van plastic folie. Dat geldt trouwens ook voor voeding die je aankoopt: vermijd zoveel mogelijk plastic verpakkingen, want zowel het maken van plastic als het afbreken ervan heeft een grote impact op de planeet.

5. Biologische landbouw

Tot slot zijn ook biologische producten duurzaam. Bij biologische landbouw wordt er immers zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen gewerkt. Ook krijgen dieren meer ruimte en wordt hun welzijn op de voorgrond gezet. Hoe meer een voedingsmiddel bewerkt werd, hoe groter de impact op het milieu. Daarom kies je – als je portemonnee dat toelaat, want soms kan het wel een beetje duurder zijn – dus beter voor bioproducten.

Het is alleszins een kwestie van kleine stapjes: begin met twee dagen per week geen vlees, een andere dag specifiek bio en nog een andere dag een maaltijd met lokale producten… Je hoeft je eetgewoontes er niet al te veel voor aan te passen en dus ook niet in te boeten op wat je lekker vindt. Duurzaam eten gaat erom bewuster om te gaan met wat je eet en steeds de drie vragen in je hoofd te houden: ben ik gezond bezig, schaad ik de planeet niet te veel en krijgt iedereen in het proces een eerlijke vergoeding?

Probeer deze lekkere receptjes uit

Bronnen: Libelle.nl, Voedingscentrum.nl, VRT NWS, WWF

Lees ook deze artikels over duurzaam leven:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content