© Getty Images

Een gap year of tussenjaar: wat als je kind niet onmiddellijk gaat verder studeren

Door Sara Dekens

Niet alle achttienjarigen weten meteen na de middelbare school wat ze willen doen in het leven. Ze kiezen ervoor om niet onmiddellijk te gaan studeren en lassen een gap year of tussenjaar in om de wereld en vooral zichzelf te ontdekken.

Wanneer je kinderen vertellen dat ze er liever een jaar op uittrekken dan te gaan verder studeren, dan moet je waarschijnlijk even slikken. Is dat wel zo’n goed idee? Gaan ze wel goed voor zichzelf kunnen zorgen? Is het niet gevaarlijk in het buitenland? En hebben ze nog wel zin om te gaan studeren wanneer ze terugkomen?

Naar de effecten van zo’n gap year op de latere studieresultaten zijn nog niet veel onderzoeken gedaan. En toch zijn de meeste Amerikaanse universiteiten het eens: een tussenjaar is goed voor je. De universiteit van Harvard raadt het haar toekomstige studenten zelfs al meer dan vier decennia aan: stel je studie een jaartje uit en geniet van een tussenjaar.

Jongeren die een gap year achter de rug hebben spreken doorgaans van een ervaring die hun leven compleet veranderde. Ze komen terug met nieuwe inzichten, over zichzelf als persoon en waar ze naartoe willen in het leven.

De voordelen van een gap year

Een tussenjaar inlassen biedt enorm veel voordelen:

  • Naar het buitenland trekken om te reizen, een cursus te volgen of te werken, is de ideale manier om nieuwe horizonten te verkennen.
  • Je leert een heleboel mensen kennen en misschien zelfs een nieuwe taal spreken.
  • Je hebt de tijd om na te denken over wat je écht wilt in het leven. Dat maakt een studiekeuze maken een stuk eenvoudiger.
  • De ervaring die je opdoet tijdens je tussenjaar staat vaak goed op je CV.
  • Er is geen beter moment om de wereld te ontdekken dan wanneer je jong bent en nog weinig verantwoordelijkheden hebt. Eens je een huis moet afbetalen of kinderen hebt, wordt het allemaal een stuk moeilijker.

Een gap year: dit zijn de mogelijkheden

1. (Vrijwilligers)werk

Je engageren voor (vrijwilligers)werk in het buitenland heeft een heleboel voordelen. Je verblijft meestal langere tijd op een bepaalde plaats, waardoor je de streek, de mensen, de taal en de gewoonten echt kunt leren kennen. Waarom ga je niet fruit plukken of help je mee in het plaatselijke ziekenhuis of schooltje? De mensen ter plaatse zullen blij zijn met je hulp en jij leert er enorm veel van. Hou er wel rekening mee dat je in bepaalde armere landen geconfronteerd kunt worden met schrijnende situaties.

2. Backpacken

Wil je meer van het land of de wereld zien, dan is rondreizen of backpacken misschien een beter idee. Je bent niet gebonden aan een bepaalde plek en deelt je reis helemaal zelf in. Rondtrekken geeft je de mogelijkheid om veel te zien, maar onthoud dat als je een land of cultuur écht wilt leren kennen, je best af en toe wat langer op één plek blijft.

3. Een cursus volgen

Het is niet omdat je nog niet weet wat je wilt gaan studeren, dat je tijdens je gap year geen kennis kunt verwerven. Door een nieuwe taal te leren bijvoorbeeld. Of misschien heb je altijd willen leren duiken of klimmen? Geen betere tijd om je vaardigheden uit te breiden dan tijdens je tussenjaar.

Een tussenjaar inlassen: wie gaat dat betalen?

Al die avonturen kosten geld natuurlijk. Je kunt ervoor kiezen om tijdens je reis ter plekke een centje bij te verdienen of je tussenjaar in twee delen. Een half jaar werken om tenslotte een half jaar te reizen met je zuurverdiende centjes. Wedden dat je er zuinig mee zult omspringen?

Staat dat tussenjaar al ruime tijd op je verlanglijstje, dan kun je de jaren ervoor gebruiken om met studentenjobs je financiën op orde te krijgen.

Bronnen: hln.be, killroy.be, tussenjaarkenniscentrum.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content