Aambeien: 7 vragen, 7 antwoorden

Aambeien: 7 vragen, 7 antwoorden
an ill woman in the bathroom

Aambeien zijn vervelend, kunnen pijnlijk zijn en je geraakt er nooit nog echt van verlost. Maar ze zijn ongevaarlijk, en misschien brengt deze knowhow verlichting.

1. Wat zijn aambeien?

Aambeien zijn uitgezette bloedvaten die boven of ter hoogte van de sluitspieren van de anus zitten.  Ze zijn uiterst vervelend en geven op zijn minst jeuk of een onprettig gevoel. Je zou ze kunnen vergelijken met spataders op de benen, alleen zwellen aambeien op onder bepaalde omstandigheden.

2. Wie loopt meer risico?

Je hebt meer kans op dit ongemak als je last hebt van overgewicht, als je geconstipeerd bent en als je zwanger bent.

3. Hoe frequent komt het voor?

Best vaak. Maar liefst de helft van de volwassenen heeft last van speen.

4. Welke impact heeft constipatie op aambeien?

Constipatie kan de gevolgen van aambeien verergeren: de harde stoelgang drukt er tegen, de bloedvaatjes kunnen openscheuren met rood bloedverlies in de stoelgang tot gevolg.

5. Hoe raak je ervan verlost?

Niet. Eens je ze hebt gehad, gaan ze niet meer weg.

6. Hoe kun je verlichting brengen?

Zorg ervoor dat je stoelgang zacht genoeg is. Eet daarom voldoende fruit en vezelrijke voeding, drink genoeg water, wees zuinig op witte suiker en vermijd te warme zitplaatsen – mensen die vaak de zetelverwarming gebruiken hebben er bijvoorbeeld sneller last van.

Van pikant eten krijg je geen aambeien, maar ze maken de klachten wel pijnlijker. Laxerende middelen (zoals koffie of tabak) werken eerder averechts: ze kunnen de darmwerking schaden en speen verergeren. Veeg bovendien je billen op een zachte manier schoon: te veel druk kan de weefsels en de huid onnodig belasten. Reinig de zone desnoods even met water, in plaats van met papier.

7. Kan het gevaarlijk zijn?

Speen is ongevaarlijk en meestal blijft het onder controle. Een trombose (een verstopte ader, red.) kan de kwaal pijnlijker maken, en dan is een operatie om de klonter te verwijderen misschien nodig. Doordat het soms bloedverlies veroorzaakt, kan ander bloedverlies (dat een andere, misschien ernstigere oorzaak heeft) minder goed vastgesteld worden.

Hier vind je nog meer interessante manieren en methodes om aambeien aan te pakken.

Meer gezondheidsartikels lees je hier:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)