© Getty Images

Aan het vervellen? Daarom mag je de velletjes nooit lostrekken

Door Jolien Thieleman

Genoten van de zon, maar te weinig zonnecrème gesmeerd waardoor je verbrand bent? Als je huid begint te vervellen, hebben we een goede raad: trek de velletjes nooit los, hoe verleidelijk het ook is. We vertellen je graag waarom.

Wat te doen bij vervellen?

Vervellen is een natuurlijk gevolg van verbranding: je stoot de verbrande (en dus eigenlijk beschadigde) huid af om plaats te maken voor nieuwe huid. De dode huidlaag laat los: een proces dat enkele dagen kan duren.

Blijf in elk geval van de velletjes af: als je krabt of ze lostrekt, heb je een grote kans op irritatie, ontstekingen, korstjes en zelfs littekens. De huid laat namelijk niet overal even snel los, waardoor het weefsel van je huid wordt meegetrokken. Dat is niet alleen pijnlijk, maar kan ook blijvende huidschade veroorzaken.

Wil je zo snel mogelijk van die velletjes af?

Pas dan gerust deze tips toe:

 • Maak je verbrande huid schoon met water en parfumvrije verzorgingsproducten voor de gevoelige huid. Scrub zeker niet, want dat kan het alleen maar erger maken.
 • Wrijf je huid niet droog na het douchen: dep liever met een zachte, schone handdoek.
 • Hydrateer en verkoel: smeer dagelijks een vochtinbrengende crème die je huid weer in balans brengt.
 • Drink voldoende water: je huid van binnenuit hydrateren, helpt bij het herstel.
 • En misschien wel de belangrijkste tip: blijf zoveel mogelijk in de schaduw als je huid aan het vervellen is. Opnieuw in de zon komen als je huid nog beschadigd is, doet meer kwaad dan goed. Smeer daarbij een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor, want ook in de schaduw kunnen uv-stralen je huid nog bereiken.

Zonnecrème smeren

Voorkomen is natuurlijk nog altijd beter dan genezen. Bescherm je huid en smeer voldoende zonnecrème om huidbeschadiging, vroegtijdige veroudering en huidkanker zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Smeer je elke twee uur in, of vlak na het zwemmen of zweten.
 • Gebruik voldoende zonnecrème: dermatologen raden aan om gemiddeld twee milligram per vierkante centimeter te smeren om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking staat. Smeer je minder? Dan ben je minder goed beschermd en wordt factor 50 bijvoorbeeld factor 20.
 • Kies voor een zonnecrème die tegen verschillende stralingen van de zon beschermt. Ook tegen uva-stralen (wordt aangegeven met een cirkeltje op de verpakking), aangezien deze stralen het hele jaar door aanwezig zijn en ook door wolken en glas kunnen dringen.
 • Bescherm ook je gezicht en vul je dagcrème met SPF eventueel aan met een zonnecrème voor het gezicht.
 • Check de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème: het aantal maanden dat hij goed blijft na opening, wordt aangegeven met een cijfer en de letter ‘M’ in een open potje. Is hij vervallen? Dan kunnen de filters minder werkzaam zijn, waardoor de zon je huid alsnog kan beschadigen, ondanks het insmeren.
 • Bewaar je zonnecrème op een koele, donkere plaats en laat hem zeker niet zomaar in de auto of in de zon liggen. Dat zou de werking van de zonnefilters kunnen beïnvloeden.

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content