Getty Images

Goeie vraag: moet je een speciale zonnecrème gebruiken voor je gezicht?

Door Jolien Thieleman

,Dat je je huid moet beschermen tegen uv-straling, is niets nieuws onder de zon. Maar gebruik je best een aparte zonnecrème voor je gezicht, of smeer je uit dezelfde tube voor je lichaam? We klaren het voor je uit.

Uv-bescherming

De zon is de grootste oorzaak van vroegtijdige huidveroudering. Wil je rimpels, pigmentvlekjes en verslapping zoveel mogelijk vermijden, dan is het dus erg belangrijk om dagelijks een product te smeren met een beschermingsfactor. Ook als de zon niet lijkt te schijnen, want uva-stralen (die verantwoordelijk zijn voor veroudering) dringen nog steeds door de wolken.

Een dagcrème met een SPF is dan voldoende, maar in de zomer of op zonnige dagen smeer je best een extra zonnecrème bij, en dat elke 2 à 3 uur. Zo voorkom je dat de straling je huid beschadigt en misschien nog het allerbelangrijkste: door een beschermingsfactor te smeren, verminder je de kans op huidkanker.

Zonnecrème voor het gezicht

Smeren is dus van levensbelang, zowel op je lichaam als op je gezicht. En hoewel je perfect hetzelfde product voor beide kunt gebruiken, is het in sommige gevallen fijn om een aparte gezichtszonnecrème in huis te halen.

  • Zonnecrèmes voor het gezicht zijn dikwijls lichter van textuur (minder dik en vet) waardoor ze minder snel je poriën verstoppen en onzuiverheden uitlokken. Heb je last van onzuiverheden of een acnegevoelige huid, dan is het dus slim om een gezichtszonnecrème te smeren.
  • Ze bieden de hoogste bescherming (SPF 50 of 50+) en laten geen witte waas achter, omdat ze transparant zijn of supersnel intrekken. Dat maakt ze prima voor onder make-up. Sommige gezichtszonnecrèmes hebben zelfs al een bruin tintje, wat foundation overbodig maakt.
  • Net omdat ze zo snel intrekken, voelen ze vederlicht en niet plakkerig op je huid.
  • Gezichtszonnecrèmes zijn er voor verschillende huidtypes. In sommige producten zitten bijvoorbeeld hydraterende bestanddelen die ideaal zijn voor een droge huid. Heb je een vette huid of T-zone, dan zijn er ook crèmes die je gezicht wat meer matteren.
  • Een zonnecrème voor het gezicht bevat dikwijls huidverbeterende ingrediënten.
  • Uv-bescherming voor je gezicht bestaat in verschillende vormen, waardoor je altijd een textuur kunt kiezen die je zelf het meest aangenaam vindt. Zo zijn er ook sprays en (compact)poeders met SPF die je achteraf makkelijk over make-up kunt aanbrengen. Zorg wel eerst voor een dekkende laag zonnecrème die je huid volledig beschermt.

Rijkelijk en regelmatig

Breng je zonnecrème regelmatig opnieuw aan om optimaal beschermd te blijven: elke twee uur of na het zwemmen en zweten. Smeer daarbij rijkelijk, zo’n halve theelepel voor je gezicht, om aan de beschermingsfactor te komen die de verpakking aangeeft. Smeer je minder, dan is je huid minder goed beschermd en wordt SPF 50 bijvoorbeeld 20. Vergeet tijdens het aanbrengen je hals, oren, oogleden en haarlijn niet.

Kies je voor een chemische zonnefilter, smeer dan zo’n halfuurtje op voorhand zodat het product kan intrekken en z’n werk kan doen. Minerale filters leggen daarentegen een laagje op je huid die de stralen reflecteren. Deze filters zijn meteen actief, dringen niet in de huid, en zijn daarom ideaal voor baby’s, kinderen en mensen met een gevoelige huid.

Zorg er tenslotte voor dat je regelmatig de schaduw opzoekt en dat je een hoed of pet draagt die de stralingen grotendeels blokkeren. Zo geniet je verantwoord en veilig van die heerlijke zomerzon.

9x zonnecrème voor het gezicht

1

Bariésun Moisturizing Cream SPF 50+

zonnecrème gezicht

Uriage, € 17,41 bij Medi-Market.

Caudalie, € 19,90.

Lancaster, € 29,90 bij ICI Paris XL.

Celestetic, € 23,90.

Shiseido, € 36,90 bij ICI Paris XL.

Babé, € 20,95 bij Newpharma.

La Roche-Posay, € 18,86 bij Newpharma.

Eucerin, € 23,50 bij Farmaline.

 

Avène, € 18,90 bij Viata.

Meer weten over zonnecrème?

Is je zonnecrème van vorig jaar nog goed? Welke beschermingsfactor past bij je huid? En wat betekenen al die termen op de tube? Hier geven we je graag het antwoord op deze en 12 andere brandende vragen rond zonnecrème!

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content