Hoe een biolabel (onbewust) je consumptiegedrag beïnvloedt

Hoe een biolabel (onbewust) je consumptiegedrag beïnvloedt
Buyer hands with the packaging of pine nuts in the store

Zijn bioproducten echt lekkerder en gezonder? Of zit het hele bioverhaal tussen de oren, en laten we ons te veel beïnvloeden door het label? Op deze vragen zochten onderzoekers van UGent een antwoord.

Zo herken je bio

Niet elk product of merk mag ‘bio’ of ‘biologisch’ op de verpakking zetten. Er gelden wel degelijk strikte regels:

  • De term ‘biologisch‘ is wettelijk beschermd en is over heel Europa dezelfde.
  • Bioproducten worden steevast (onaangekondigd) gecontroleerd van boer tot winkel. Indien alles in orde is, krijgen bedrijven een geldig certificaat en mogen ze hun product als bio verkopen.
  • Op de verpakking moet altijd het woord ‘bio‘ of ‘biologisch‘ staan.
  • Je herkent de controlecode BE BIO01 of een variant ervan.
  • Ze dragen het Europees label (1),
  • en vaak ook het garantielabel (2).
1.
2.

Onderzoek

Onderzoekers van UGent lieten 151 testpersonen proeven van bioyoghurt, -fruitsap en -chips. Ze kregen ieder twee porties voorgeschoteld van exact hetzelfde biologische product, al was het ene product voorzien van een biolabel en het andere niet.

Wat bleek?

De testpersonen vonden de voedingsproducten mét biolabel lekkerder en waren zelfs bereid om er meer voor te betalen. We kunnen dus stellen dat het biolabel wel degelijk onze smaakpapillen en zo ons consumptiegedrag beïnvloedt!

Bio= beter?

Mensen associëren biologisch automatisch met gezonder. “Maar deze perceptie klopt niet altijd”, verklaart onderzoeker Joachim Schouteten van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan Het Nieuwsblad. “Mensen linken biologisch met groenten en fruit, en trekken die lijn door naar andere biologische producten. Zelfs als je een zak chips mét biolabel voorschotelt, beweren ze nog steeds dat de chips gezonder zijn dan wanneer er geen label op de zak kleeft. Dat klopt uiteraard niet.”

Overdaad schaadt

Dit valse gevoel van veiligheid kan leiden tot overconsumptie, wat betekent dat de consument meer calorieën opneemt dan het lichaam nodig heeft. “Het biolabel verandert niets aan de samenstelling of aan de voedingstoffen van het product. Omdat mensen denken dat het gezond is, gaan ze onterecht meer eten met alle gevolgen van dien!”

 

Meer info over bio vind je hier.

Bron: Het Nieuwsblad en gezondheidenwetenschap.be. Beeld: GettyImages

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)