
Vraag aan de diëtiste: is brood een dikmaker?
Op sociale media worden we om de oren geslagen met allerlei voedingsadviezen. Diëtiste Sanne Mouha schept duidelijkheid. De vraag van vandaag: is brood een dikmaker?
Brood als dikmaker: dit zegt de diëtiste
“Dat idee leeft nog steeds heel erg, terwijl dat écht niet zo is. Eén voedingsmiddel kan nooit een dikmaker zijn, het gaat om het totaalplaatje op je bord. Een ander veelgehoord misverstand is dat je van olijfolie niet bijkomt. Ook dat klopt niet. Olijfolie is een – weliswaar gezonde – vetstof en levert dus heel wat calorieën aan. Er is heel veel misinformatie en sociale media hebben het er niet beter op gemaakt. Eet- en dieethypes zijn van alle tijden, maar terwijl er vroeger sporadisch eentje opdook, is dat vandaag een continue stroom.
Informatie wordt heel snel voor waar aangenomen als ze maar voldoende wordt gedeeld. Sommige dingen die ik hoor, zijn járen geleden al ontkracht door de wetenschap, maar beginnen nu toch opnieuw te circuleren. Het is dus belangrijker dan ooit om je goed en vooral bij de juiste experten te informeren.”
Onze expert
Sanne Mouha heeft een diëtistenpraktijk in Berchem en is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze ging dieetkunde studeren, omdat ze al haar hele leven gefascineerd is door de effecten van voeding op je lichaam. Ze schreef intussen vijf (kook)boeken, waarvan ‘Alles wat je moet weten over eten’ (uitg. Lannoo) haar recentste is. Sanne is een veelgevraagd voedingsexpert bij tv-programma’s zoals ‘Factcheckers’ en ‘De Tafel Van Gert’ en heeft een rubriek in Het Laatste Nieuws.
Meer fabels ontkracht:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!