
Vraag aan de diëtiste: is calorieën tellen passé?
Op sociale media worden we om de oren geslagen met allerlei voedingsadviezen. Diëtiste Sanne Mouha schept duidelijkheid. De vraag van vandaag: is calorieën tellen passé?
De (on)zin van calorieën tellen: dit zegt de diëtiste
“Wat mij betreft is calorieën tellen passé. Calorieën vertellen enkel hoeveel energie een voedingsmiddel levert, maar zeggen minder over de inhoud ervan. Die focus op één aspect is een beetje achterhaald. Ik vind de Nutri-Score een beter hulpmiddel. Die heeft een waarde tussen A en E en houdt naast calorieën ook rekening met de hoeveelheid suikers, verzadigde vetten, zout, eiwitten en vezels. Voorwaarde is wel dat je producten vergelijkt binnen dezelfde voedingsgroep – bijvoorbeeld ontbijtgranen, sauzen of yoghurts. Wil dit dan zeggen dat je calorieën overboord moet gooien? Niet per se. Voor heel wat mensen is calorieën tellen nog steeds een makkelijke manier om af te vallen. Maar je moet wel kennis hebben van wat gezond is en wat niet. Calorieën tellen mag ook geen obsessie worden. Het is belangrijk om te blijven genieten van je eten.”
Onze expert
Sanne Mouha heeft een diëtistenpraktijk in Berchem en is verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Ze ging dieetkunde studeren, omdat ze al haar hele leven gefascineerd is door de effecten van voeding op je lichaam. Ze schreef intussen vijf (kook)boeken, waarvan ‘Alles wat je moet weten over eten’ (uitg. Lannoo) haar recentste is. Sanne is een veelgevraagd voedingsexpert bij tv-programma’s zoals ‘Factcheckers’ en ‘De Tafel Van Gert’ en heeft een rubriek in Het Laatste Nieuws.
Meer lezen over gezonde voeding?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!