Deze gewoontes geven je sneller rimpels

Deze gewoontes geven je sneller rimpels
Getty Images

Rimpels horen bij het natuurlijke verouderingsproces en zijn, vroeg of laat, onvermijdelijk. Toch zijn er een aantal manieren om je huid zo lang mogelijk jong te houden … zoals het vermijden van deze 7 gewoontes!

1. Geen zonnecrème gebruiken

Dat de zon een gigantische invloed heeft op je huid, is geen geheim. Maar liefst 80% van de tekenen van huidveroudering wordt veroorzaakt door schadelijke uv-stralen. Als je geen zonnecrème gebruikt, heb je dus sneller en meer kans op huidverslapping, pigmentvlekken, vroegtijdige rimpelvorming en serieuze gezondheidsrisico’s zoals huidkanker.

Smeren is dus de boodschap, élke dag, ook in de winter. UVA-stralen (met de ‘A’ van ‘aging’) zijn immers het hele jaar aanwezig. Ze dringen door wolken en glas heen en produceren vrije radicalen die je huidcellen op lange termijn kunnen beschadigen. Deze dagcrèmes met SPF zijn alvast het smeren waard.

2. Je gezicht niet reinigen

Naast zonnecrème aanbrengen, is reinigen één van de belangrijkste stappen in je huidverzorgingsroutine. Make-up en (lucht)vervuiling kunnen je poriën doen verstoppen, waardoor kleine ontstekingen kunnen opduiken en je onderhuidse collageen kan worden aangetast. Door te reinigen, hou je je velletje jong en fris en zorg je ervoor dat verzorgingsproducten beter worden opgenomen.

Reinigen doe je best niet met reinigingsdoekjes (want: die zijn nadelig voor je huid én het milieu), maar met een mild product dat je zachtjes inmasseert zonder te veel aan je huid te trekken. Hoe je perfect je huid kunt reinigen, lees je in dit artikel.

3. Je ooglid strak trekken

Heb jij, net zoals velen, de gewoonte om je ooglid strak naar buiten te trekken om een potloodlijntje te zetten? Niet doen, want trekken aan dat tere velletje, kan op lange termijn zorgen voor rimpels. Ontspan liever en kies voor een eyeliner die makkelijk over je huid glijdt.

4. Je wenkbrauwen optrekken

Hetzelfde geldt voor het aanbrengen van mascara: trek je wenkbrauwen liever niet op om rimpels op je voorhoofd te voorkomen. Hou je hoofd lichtjes naar achteren en breng je mascara zo aan, zonder dat je moet fronsen.

5. Roken en alcohol drinken

Een binnenkopper: roken is een directe aanslag op je huid. Nicotine vernauwt de bloedvaten en breekt collageen en elastine, die zorgen voor de stevig- en soepelheid van je huid, in een sneltempo af. En uiteraard zijn de welbekende ‘rokerslijntjes’ rond de mond onvermijdelijk.

Alcohol zorgt er dan weer voor dat de vochtbalans in je lichaam ontregeld geraakt. Ook de elasticiteit gaat erop achteruit, met een doffe huid met fijne lijntjes en rimpels als gevolg. Zweer die sigaret dus af en drink alcohol met mate.

6. Te veel suiker eten

Een ingrediënt om zoveel mogelijk te vermijden, is suiker. Je huid bestaat namelijk voor een groot deel uit collageen, en hoge suikerconcentraties in je bloed kunnen daar verklevingen in veroorzaken. Het resultaat? Je huid wordt minder elastisch en rimpels worden geaccentueerd.

Zet liever meer verse groenten en fruit op het menu om de antioxidanten en vitamines in je huid te boosten. Vitamine A is bijvoorbeeld onmisbaar bij de aanmaak van nieuwe huidcellen en vitamine C zorgt voor meer elasticiteit. In dit artikel lees je meer over wat je kunt eten voor een gezonde, gladde huid.

7. Onvoldoende slapen

Op tijd onder de wol kruipen is niet alleen goed voor je algehele gezondheid, maar zorgt ook voor een fitter gevoel, een goed humeur en een mooie huid. Een Amerikaans onderzoek toonde namelijk aan dat mensen die langdurig te kort of slecht slapen meer kans hebben op een versnelde huidveroudering. Bovendien herstelt de huid van goede slapers sneller na zonschade of huidirritatie.

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)