11x tips tegen voedselverspilling

11x tips tegen voedselverspilling
Getty Images

Lauwe koffie in de gootsteen, soep in het toilet en gekneusde tomaten in de vuilnisbak: we maken ons allemaal weleens schuldig aan voedselverspilling. Toch denk je best twee keer na voor je iets weggooit, want elk jaar belanden duizenden kilo’s eetbare voeding in de vuilnisbak.

SOS voedselverspilling

Uit een onderzoek van maaltijdboxleverancier HelloFresh blijkt dat Belgen elk jaar zo’n 346 duizend ton eetbaar voedsel verspillen. Dat is erg jammer, maar bovenal ook slecht voor het milieu: voedselverspilling draagt bij aan CO2-uitstoot, én bijna een kwart (24 procent) van al het water dat gebruikt wordt voor de landbouw gaat erdoor verloren. Bovendien is weggegooid eten is letterlijk weggegooid geld, want we gooien per huishouden jaarlijks meer dan € 313 aan eten weg.

11x minder eten in de vuilnisbak

Het goede nieuws is dat je met een aantal eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse gewoontes heel wat voedsel van de vuilnisbak kunt redden, en zo ook het milieu en je portemonnee kunt sparen. Lees (en doe) je mee?

1. Weet wat je eet, én wat je verspilt

Staat er al sinds vorig jaar een pak koeken in je kast? Gooi je vaak een halve pot choco weg omdat die maar niet opgeraakt? Dan weet je wat je te doen staat. Als je een overzicht krijgt op welke dingen het vaakst in de vuilnisbak belanden, kun je je makkelijker aanpassen.

2. Plannen, plannen, en nog eens plannen

Plan alles goed vooruit om zo aanzienlijk minder voedsel te verspillen.

 • Maak een boodschappenlijstje vóór je boodschappen gaat doen.
 • Stel een weekmenu op waarbij je rekening houdt met ingrediënten die bijna vervallen.
 • Controleer altijd eerst wat je nog in huis hebt en wat niet.
 • Hou ook rekening met het aantal personen voor wie je kookt.

3. Deel je koelkast goed in

Door je koelkast juist te beheren en in te delen, hou je ingrediënten langer vers en maak je ‘t praktisch onmogelijk om ingrediënten die bijna vervallen te vergeten.

 • Zet de producten die het langst houdbaar zijn helemaal achteraan. Zo valt je oog meteen op de dingen die snel opgebruikt moeten worden.
 • Voorzie twee aparte lades voor groenten en fruit in je koelkast. Groenten die gevoelig zijn voor vochtverlies en het lekkerst knapperig zijn (zoals broccoli en wortel) leg je in dezelfde lade.
 • Ingrediënten die veel ethyleengas afgeven (zoals bananen, appels en kiwi) zorgen ervoor dat groenten en fruit eromheen sneller rijpen. Leg ze daarom best apart.

4. Koop alleen wat je nodig hebt

Je kent het wel: 1 potje pesto kopen is 1 gratis. Laat je niet verleiden door zulke promoties, behalve als je heel zeker bent dat je de producten ook echt gaat gebruiken. Ook goed om te weten: als je boodschappen doet met een lege maag, dan koop je ongetwijfeld veel meer lekkers dan je eigenlijk wilt.

5. Onvolmaakte groenten en fruit? Minstens even lekker!

Een derde van al het fruit en groenten haalt de supermarkt niet omwille van hun kleur, grootte of vorm. De ingrediënten in de rekken moeten er zo perfect mogelijk uitzien om consumenten te plezieren, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Van een aardappel met een vreemde vorm merk je niks in een puree, en een wortel die niet perfect recht is smaakt even lekker in een soep. Kies dus gerust eens wat vaker voor onvolmaakte groenten of fruit.

6. Er is meer eetbaar dan je denkt

Veel mensen zijn voorzichtig met wat ze eten, waardoor vaak delen van groenten en fruit onterecht worden weggegooid. De stam van een broccoli kun je bijvoorbeeld schillen, in stukjes snijden en mee roerbakken. Van het loof van een wortel kun je een lekkere pesto maken. En ook het blad van tomaten is perfect eetbaar en héérlijk in een tapenade.

7. Gooi overrijp fruit niet meteen weg

Van zo gauw een stuk fruit geblutst is of er overrijp uitziet, belandt het dikwijls in de vuilnisbak. Niet doen! Rijp fruit geeft namelijk extra veel smaak en is nog steeds voedzaam. Maak confituur van geblutste aardbeien, bak een heerlijk bananenbrood van overrijpe bananen of tover appels om tot een smeuïge appelmoes. Hier vind je nog meer ideeën met overrijp fruit.

8. Ken het verschil tussen TGT en THT

Voedsel wordt vaak te snel naar de vuilnisbak verbannen, omdat we denken dat het vervallen is. De boosdoener? De bewaardatum op voedseletiketten, die vaak verkeerd begrepen worden. Op bepaalde producten staat ‘Te gebruiken tot’, op andere ‘Ten minste houdbaar tot’.

 • Te gebruiken tot’ vind je terug op bederfelijke etenswaren, zoals vlees en vis. Het betekent dat je het product na de vermelde datum beter niet meer kunt gebruiken, omdat het dan gevaarlijke bacteriën kan bevatten.
 • Maar op veel andere producten, zoals melk, yoghurt, droge pasta en drank, staat een ‘Ten minste houdbaar tot’-datum vermeld. Voor die etenswaren geldt meestal dat ze ook na die datum nog perfect eetbaar zijn. Ongekoelde producten, zoals pasta, rijst en conserven, kun je zelfs nog maanden later gebruiken. Kijk, ruik en proef om te beoordelen of de ingrediënten nog te gebruiken zijn.

voedselverspilling

9. Maak zeker niet te veel

Als je een gerecht voor de eerste keer klaarmaakt, is het soms moeilijk om in te schatten hoeveel je precies nodig hebt van alles. Maak dus gebruik van een recept, of hou rekening met de onderstaande porties:

 • groenten: 200 gram per persoon
 • vis of vlees: 150 gram per persoon
 • rijst, granen of peulvruchten: 60 gram per persoon
 • pasta: 125 gram (als hoofdgerecht) of 60 gram (als bijgerecht) per persoon.

10. Las een restjesdag in

Maak één keer per week een gerecht van kliekjes. Veel gerechten vragen namelijk maar een deel van een pak of een groente, zoals twee eetlepels room of een halve paprika. Van die restjes kun je makkelijk nog een extra maaltijd bereiden. Wedden dat je genoeg bij elkaar vindt om een groentesoep, een ovenschotel of een lekkere omelet te maken? De mogelijkheden zijn eindeloos.

 • Restjes pasta? Zó worden ze de ster in een ander gerecht!
 • Restjes eiwit: 7 originele ideeën om ervan te genieten
 • 10x doen met restjes brood

11. Gebruik je diepvriezer

Naast de koelkast is de diepvriezer natuurlijk dé perfecte plek om voedsel langer te bewaren. De meeste voedselproducten blijven minstens drie maanden goed bij vriestemperaturen, en sommige zelfs nog veel langer.

Een slimme tip: voorzie je ingevroren producten van een label dat de invriesdatum vermeldt, én de precieze inhoud. Zo hoef je je nooit meer af te vragen of dat bevroren potje nu tomatensoep of bolognesesaus is.

Bronnen: Het Laatste Nieuws, HelloFresh

LEES MEER:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)