Getty Images

Efficiënte work-out? Dan doe je best deze dingen na je training

Door Isabelle Ignoul

Plof jij meteen na je work-out ook voldaan in je zetel met een lekkere snack – want die heb je verdiend – op je schoot? Geen goed idee, zo blijkt. Wij vroegen een expert naar wat je dan wél best doet na je training. Want je wil natuurlijk een maximaal effect van je sportsessie, toch?

Maximaal effect van je work-out

Evie Snoeckx, personal coach en zaakvoerder van Evoke Health Hub: “Wat je juist moet doen na een training, hangt af van de soort training die je gedaan hebt (krachttraining, conditietraining, intervaltraining, …). Het is vooral belangrijk om je daarin goed te laten begeleiden.”

Maar in het algemeen kun je wel een aantal dingen doen om het meeste uit iedere training te halen:

1. Water, water en nog eens water

Hydrateren is essentieel als je sport, maar ook voor en na de training moet je voldoende water drinken. Dagelijks 1,5 tot 2 l water is een minimum. Je kunt het water aanvullen met elektrolyten (mineralen, zoals natrium en calcium), want die verlies je als je veel zweet.

2. Voedingsstoffen aanvullen

Niet eten na je training is een fout die velen maken. Evie: “Je voedingsstoffen weer aanvullen is nodig om je lichaam weer ‘op te bouwen‘. We noemen dit de anabole fase. Wanneer je traint, komt je lichaam immers in een katabole of afbrekende fase terecht: je verbrandt vetcellen, maar ook je spiervezels worden ‘beschadigd’. En dat wil je niet. Door de juiste dingen te eten herstel je je spierweefsel en bouw je je lichaam als het ware weer op. Neem bijvoorbeeld een proteïneshake na je work-out, of kies voor eiwitrijke voeding. Gevogelte in combinatie met groenten, bijvoorbeeld.

3. Laat je lichaam herstellen

Rust roest, zeg je? Helemaal niet. Meteen na de training is het belangrijk om je lichaam weer tot rust te laten komen en te laten herstellen. Dat kan met:

  • wat ademhalingsoefeningen, eventueel tijdens je stretching.
  • en goede nachtrust: minimum 8 uren per nacht slapen komt je herstel ten goede.
  • een rustperiode tussen je trainingen. Hoe lang hangt af van de soort training die je gedaan hebt.
  • magnesium als supplement. Dat bevordert het herstelproces van je lichaam.

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content