8x feiten en fabels over borstkanker

8x feiten en fabels over borstkanker
Getty Images

Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen. Er doen dan ook heel wat verhalen de ronde die niet altijd kloppen. Deze 8 feiten en fabels over borstkanker neem je dus best even goed door.

Borstkanker: feiten en fabels

1. Mammografie kan borstkanker voorkomen

Een mammografie laat toe om een heel klein letsel op te sporen, nog vóór het zichtbare symptomen geeft, of nog vóór je het kan voelen. Maar niet alle borstkankers hebben vroegtijdige letsels die te zien zijn op een mammografie. En niet alle letsels worden gezien. Daarom wordt een screeningsmammografie ook gelezen door twee onafhankelijke radiologen, en bij verschillend resultaat, door een derde. Een nieuw kankergezwel kan ook ontstaan in de periode tussen twee screeningsmammografieën in. Deze uitspraak is dus niet waar.

2. Vrouwen met kleine borsten hebben minder kans op borstkanker

In theorie zou je kunnen stellen dat meer klierweefsel en meer hormonale stimulatie ervan een groter risico inhouden op borstkanker. Maar dit klopt niet. Wetenschappelijke gegevens tonen namelijk aan dat vrouwen met grote borsten niet vaker borstkanker ontwikkelen dan vrouwen met kleine borsten.

3. Deodorants en het dragen van beha’s met beugels kunnen borstkanker veroorzaken

Dit zijn gegevens die vaak op internet circuleren en geregeld opnieuw opduiken. Momenteel is er geen enkel wetenschappelijk onderzoek dat een oorzakelijk verband aantoont. Deze uitspraak klopt dus niet.

4. Hormoonvervangende medicatie na de menopauze verhoogt het risico op borstkanker

Uit vrees voor borstkanker, zagen artsen rond het jaar 2000 tal van vrouwen hun hormoonbehandeling tijdens de menopauze stopzetten. Er doken toen studies op waaruit bleek dat het een verband zou hebben met een verhoogde kans op borstkanker. Die toename was echter even groot als dagelijks twee glazen alcohol per dag of vijf kilogram gewichtstoename. Bovendien werd in die tijd vaak ‘overbehandeld’, waarbij de dosis hormonen te hoog was en andere types HST werden gebruikt. Hierdoor kon borstkanker vroeger tot uiting komen, maar niet per se ontstaan. De ontwikkeling van een tumor neemt namelijk jaren in beslag, waardoor hij in 96 procent van de gevallen al aanwezig was vóór de start van hormoontherapie.

Vandaag de dag wordt met natuurlijke of bio-identieke hormonen gewerkt, waarvan de dosis zo laag mogelijk gehouden wordt. Die zijn volledig veilig voor je borsten. Hier lees je meer over hormonale substitutietherapie tijdens de menopauze.

5. Ik eet gezond, drink geen alcohol, vermijd overgewicht en stress, en doe veel aan sport, dus kan ik geen borstkanker krijgen

Jammer genoeg is dit niet waar. Hoewel wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een derde van de kankers vermeden kan worden door een gezonde levensstijl, is dit geen garantie op een leven zonder kanker. Er zijn een aantal risicofactoren voor borstkanker die we zelf niet in handen hebben.

6. Borstvoeding geven kan het risico op borstkanker verminderen

Klopt. Hoe langer een vrouw borstvoeding geeft, hoe beter ze beschermd is tegen borstkanker. Ideaal is borstvoeding geven tot één jaar na de geboorte van elk kind. Hoe dit net komt, is niet helemaal duidelijk. Een verklaring kan zijn dat borstvoeding een positieve invloed heeft op de wijziging aan de structuur van de borsten én dat een vrouw minder blootgesteld wordt aan bepaalde hormonen dankzij borstvoeding.

7. Het risico van borstkanker stijgt naarmate je ouder wordt

Leeftijd is inderdaad een risicofactor voor borstkanker: hoe ouder je wordt, hoe groter het risico. 75% van de gevallen ontstaan vanaf de leeftijd van 50 jaar.

8. Mijn moeder heeft/had kanker, dus zal ik het ook krijgen

Als er borstkanker voorkomt bij personen in je directe familie, dan kan het dat je een groter risico hebt om het zelf ook te krijgen. Dat wil nog niet zeggen dat je zeker borstkanker zult ontwikkelen. De stelling klopt dus niet. Eventueel kan een erfelijkheidsonderzoek nuttig zijn: de genetische vorm van borstkanker maakt 5 à 10% uit van het totaal aantal borstkankers.

Wil je graag meer informatie over borstkanker? Surf dan naar de website van Pink Ribbon of Stichting tegen Kanker.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)