Getty Images

Haverzemelen: een supervariant van havermout!

Door Jolien Thieleman

Havermout is iedereen wel bekend. Het is enorm veelzijdig (lekker als ontbijt, maar ook in gebak), gezond en houdt je lang verzadigd. Maar heb je al eens gehoord van haverzemelen?

Supergezond

Haverzemelen zijn de buitenste, eetbare velletjes van de haverkorrel. Ze zijn, net als havermout, supergezond: ze bevatten weinig vetten, terwijl ze een geweldige bron van eiwitten en vezels zijn. Vezels zijn onmisbaar voor een goede stoelgang, terwijl ze helpen je cholesterol onder controle te houden, je suikerspiegel te regelen én ervoor te zorgen dat je minder snel honger krijgt.

Waarom haverzemelen?

Waarom zou je nu haverzemelen op het menu zetten, als je al havermout eet? Eenvoudig: haverzemelen zijn oplosbaar en vermengen zich met andere voeding die in je spijsverteringsstelsel terechtkomt. Omdat het lichaam niet over de nodige enzymen beschikt om de vezels te absorberen, worden ze via de natuurlijke weg uitgescheiden. Samen mét andere voedingsstoffen (vetten en suikers) waarmee ze geclusterd zijn.

En daar heb je het antwoord: dankzij de haverzemelen neemt je lichaam minder suiker, vetten en calorieën op uit de voeding. Er is één voorwaarde aan verbonden: haverzemelen hebben voldoende vocht nodig om goed te werken. Voldoende drinken is dus, net zoals anders, aangewezen.

Drie eetlepels per dag

Let wel op: haverzemelen kunnen ook je nuttige voedingsstoffen in je spijsverteringsstelsel opnemen. Daarom wordt aangeraden om niet meer dan drie eetlepels per dag te eten, ook omdat ze vrij calorierijk zijn. Verwerk ze in een shake, een yoghurtje of in melk (gewone, maar ook noten-, sojamelk of een andere variant is lekker).

Glutenvrij

Haverzemelen zijn, net zoals andere haverproducten, van nature glutenvrij. Ideaal dus voor mensen die glutenintolerant zijn! Check voor de zekerheid wel even de verpakking: ze worden dikwijls verwerkt in een omgeving waar ook andere granen (die wél gluten bevatten) aanwezig zijn.

Waar koop je ze?

Haverzemelen kun je kopen in biowinkels, in sommige supermarkten en online. De prijzen vallen bovendien erg goed mee: voor zo’n 2,50 à 3 euro heb je al een verpakking van 500 gram.

Bron: Gezondheid.be

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content