Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Senior Caucasian woman rubbing her hands

Een beroerte: wat is het juist en hoe herken je het?

Elke dag krijgen 52 mensen in België een beroerte. Dat zijn 19 000 slachtoffers per jaar. Het is belangrijk om snel te reageren als iemand in je omgeving een beroerte krijgt. Maar op welke symptomen moet je vooral letten?

Wat is een beroerte precies?

Een beroerte of CVA (cerebrovasculair accident of herseninfarct) kun je krijgen als er een probleem is met de bloedtoevoer van of naar de hersenen, waardoor er zuurstoftekort optreedt. Een van de meest voorkomende oorzaken is trombose, waarbij een bloedvat verstopt raakt.

Wat zijn de gevolgen?

Door snel een ambulance te bellen, kunnen de gevolgen beperkt blijven. In het ziekenhuis kunnen de artsen het klontertje oplossen (trombolyse) of weghalen (trombectomie). In ernstigere gevallen kan het hersenweefsel beschadigd raken, wat tot verlamming kan leiden.

Wat zijn de signalen?

Een klonter in de bloedvaten van de hersenen kán behandeld worden, als je zo snel mogelijk ingrijpt. Elke minuut is van belang! De FAST-test kan je helpen om aan de hand van enkele eenvoudige vragen een beroerte te herkennen:

  1. Face: vraag het slachtoffer om te glimlachen en kijk of een van de mondhoeken naar beneden hangt.
  2. Arm: laat het slachtoffer beide armen naar voor uitstrekken en check of ze tegelijk omhoog gaan.
  3. Speech: stel vragen en ga na of het slachtoffer moeite heeft om je te begrijpen, of moeilijk kan spreken.
  4. Time: bepaal hoelang de klachten al duren. Door snel in te grijpen, kun je de hersenschade beperken of zelfs een leven redden.

Opgelet: de symptomen kunnen traag op gang komen, wat ervoor kan zorgen dat ze worden afgedaan als een futiliteit. Waakzaam blijven is dus de boodschap.

Om in je achterhoofd te houden

  • Denk je dat iemand in je omgeving een beroerte heeft? Bel dan meteen de hulpdiensten op het nummer 112.
  • Raadpleeg altijd een arts, ook als je arm maar enkele minuten verlamd is geweest en daarna weer normaal functioneert.

Ook interessant:

Partner Content