Kan je een trombose krijgen door de pil?

Kan je een trombose krijgen door de pil?

Om uit te maken tot welke generatie de pil behoort, moet je op de bijsluiter de samenstelling bekijken:

  • Eerste generatie pillen bevatten erg veel van het vrouwelijk hormoon oestrogeen: 50 μg.
  • De tweede generatie pillen hebben een lagere dosis vrouwelijke hormonen en bevatten het hormoon progestageen. (Bijvoorbeeld levonorgestrel in Microgynon, norgestimaat in Cilest of norethisteron).
  • Pillen van de derde generatie hebben ook een lagere dosis oestrogeen, maar andere progestagenen zoals bijvoorbeeld desogestrel (Deso in Mercilon) of gestodeen (in Gestofeme of Meliane).
  • De vierde generatie bevatten de nieuwste progestagenen zoals drosperinon (in onder meer Yasmin) of nomegstrolacetaat (in onder meer Zoely).

Als je al jaren een bepaalde pil slikt, is dat – naar alle waarschijnlijkheid – niet gevaarlijk. De periode met de meeste risico’s is namelijk de opstartfase. Hoe ouder je wordt, hoe
groter het risico op trombose (bloedklonter). Voor vrouwen ouder dan 38 jaar die roken, is de pil sowieso af te raden. Het heeft dus geen zin om in paniek een andere pil te gaan slikken of ermee te stoppen.

Wat wél belangrijk is, is dat je goed overlegt met uw huisarts of uw gynaecoloog om voor jou de beste vorm van contraceptie te bepalen. Er bestaan buiten de pil nog heel wat andere vormen van contraceptie die dat risico op klontervorming in het bloed niet hebben, zoals een spiraaltje.

Waarom de info over de klontervorming nu pas zoveel media-aandacht krijgt, is niet duidelijk, want de gegevens zijn al enkele jaren oud. Het risico op klontervorming ligt bij een zwangerschap trouwens veel hoger dan bij welke pil dan ook. Daarom blijft een goede bescherming tegen een ongewenste zwangerschap heel belangrijk.

 

Bron: Libelle 19

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)