© Getty Images

Goede vraag: is lippenbalsem wel zo gezond?

Door Diny Thomas

Als het koud en guur is, dan heeft iedereen weleens last van droge lippen. Lang leve lippenbalsem, horen we je al denken. Maar mag je eindeloos blijven smeren? En wat is nu een goede lippenbalsem?

Kwetsbare lippen

Wist je dat je lippen een van de meest kwetsbare delen is van je hele lichaam? Dat komt omdat ze zichzelf moeilijk kunnen hydrateren. Op je lippen zitten geen haarzakjes met talgkliertjes die huidsmeer aanmaken, en laat dat nu de beste dag- en nachtcrème zijn die je kunt hebben. Geen wonder dat ze gemakkelijk uitdrogen en barsten.  

Doe daar nog de koude bovenop, en je hebt droge lippen. Want in koude lucht zit haast geen vocht. Ook binnenshuis is de lucht een stuk droger dan in de zomer, aangezien de verwarming weer opstaat.

Eerste hulp bij droge lippen

Lang leve lippenbalsem, dus! Maar mag je lippenbalsem eindeloos blijven smeren? Het antwoord is… ja. Zelf als je elke dag een lippenbalsem gebruikt – en daardoor elk jaar gemiddeld drie tot vier ‘stiften’ opeet – zal je er niet ziek van worden. Het enige waar je op moet letten, is dat je geen allergische reactie krijgt. Er zijn drie bestanddelen die een reactie kunnen uitlokken, waaronder:

  • geurstoffen als Limonene, Linalool, Cinnamal en Eugenol
  • hormoonverstorende stoffen als Ethylhexyl Methoxycinnamate en Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine
  • allergenen als Benzyl Benzoate en Benzyl Cinnamate (voor mensen die gevoelig zijn voor huidirritaties)

Blijven je lippen na het smeren droog en gebarsten, dan is de kans droog dat je allergisch bent. Twijfel je? Smeer dan tien dagen lang op dezelfde plek in je elleboogplooi wat lippenbalsem. Als je na tien dagen geen last hebt, ben je zeer waarschijnlijk niet allergisch.

Hydrateren en beschermen

Heel wat lippenbalsems zitten trouwens boordevol goede ingrediënten. Denk maar aan sheaboter, amandel-, olijf- en kokosolie. Die kun je met een gerust hart op de lippen smeren, al doe je dat best niet élke dag. Een lippenbalsem is nuttig om twee redenen:

  • om je lippen te hydrateren bij droog en koud weer.
  • om je lippen te beschermen tegen de zon, op dagen dat de uv-index hoger dan 3 is.

Op andere momenten hebben je lippen geen extra verzorging of bescherming nodig. Gebruik een lippenbalsem dus enkel als het nodig is, en gebruik het correct: niet te veel, niet te vaak en lik zeker niet aan je lippen.

Meer over je gezondheid:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content