© Getty Images

Longontsteking: hoe herken je het en wat kan je eraan doen?

Door Elke Spelters

Het is vandaag Wereld Longontstekingsdag. Maar hoe herken je een longontsteking precies? En wat kan je eraan doen? Wij zochten het uit.

Wat is een longontsteking?

Een longontsteking komt vaak voor. Wie inademt, voert via de luchtpijp en de bronchiรซn, kleine vertakkingen van de longen, lucht naar de longblaasjes. Het zijn die luchtpijpvertakkingen en de longblaasjes die ontstoken zijn bij een longontsteking. Hierdoor heb je vaak moeite met ademhalen.

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van een longontsteking is meestal een bacterie. Soms ligt een virus aan de oorzaak, of een combinatie van beide.

Welke symptomen herken je bij een longontsteking?

Personen met een longontsteking kunnen vaak moeilijk ademen en krijgen het benauwd met een snelle, oppervlakkige en soms piepende ademhaling tot gevolg. Ook (pijnlijk) hoesten, koorts en pijn op de borst behoren tot de meest voorkomende symptomen bij een longontsteking.

Wat kan je doen?

Bij een longontsteking wordt door een arts antibiotica en vaak ook pijnstilling voorgeschreven. Wie weinig zuurstof in het bloed heeft, kan zuurstof toegediend krijgen. Voldoende rust doet uiteraard wonderen.

Hoewel de ontsteking zelf vaak al na een paar dagen verdwijnt, kan het soms lang duren vooraleer je volledig hersteld bent van een longontsteking. Lichte beweging (wanneer de koorts gezakt is!), zoals wandelen, of ademhalingsoefeningen kunnen je longinhoud vergroten en het ademhalen vergemakkelijken.

Herken je deze klachten of heb je nog vragen? Neem dan contact op met de huisarts.

Bron: gezondheidenwetenschap.be, longfonds.nl, isala.nl

Meer lezen:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content