Verkouden? 7 weetjes over verkoudheden onder de loep

Verkouden? 7 weetjes over verkoudheden onder de loep

Dat je je belabberd voelt als je verkouden bent, dat is wel degelijk een feit. Maar dat je het virus ontloopt door niet te kussen of uit de tocht te blijven, dat klopt niet helemaal. Deze 7 weetjes brengen je duidelijkheid.

Je neus ophalen mag zeker

Het is misschien niet zo prettig voor de mensen rondom je, maar je neus ophalen is zeker niet slecht. Integendeel, het is zelfs beter dan snuiten. Als je je neus snuit, loopt de druk binnenin hoog op. Dat zou slijm in de sinusholten duwen waardoor hun uitgangen verstoppen en je meer risico loopt op ontstekingen en infecties. Als je je neus ophaalt, dan creëer je het omgekeerde effect. Je zorgt zo voor een onderdruk die de slijmen wegzuigt uit je neus, én uit je sinusholten, wat de druk en de ontsteking ook daar kan verlichten. Wie toch liever z’n neus snuit, zet daarom best niet te veel druk. Snuit eerst het ene neusgat lichtjes, en daarna het andere. En vergeet ook niet elke keer een schone zakdoek te gebruiken.

Het virus verspreidt zich zelden door te kussen

Verrassend genoeg geef je zelden een verkoudheid door als je iemand kust. De meeste virussen verspreiden zich vooral via de lucht en zelden via de mond. Daarom is het belangrijk om je hand voor je mond te houden als je niest of hoest. Als je echt niemand wilt opzadelen met een verkoudheid, dan gebruik je toch beter een zakdoek, ook tijdens het hoesten en niezen. Een zakdoek houdt vochtdeeltjes beter tegen, zodat die zich niet kunnen verspreiden over het hele huis. En vergeet uiteraard niet na het snuiten, hoesten of niezen je handen te wassen met zeep.

Opgelet met neussprays

Ze zijn heel effectief: een paar keer spuiten en je kunt weer vrij ademen. Maar het is niet zonder gevaar. Als je ze langdurig gebruikt, kunnen ze je neusslijmvlies beschadigen waardoor je een chronische verkoudheid kunt krijgen. Maar sprays zijn nog altijd effectiever dan neusdruppels, omdat ze een groter oppervlak bereiken en de vloeistof minder snel via de keel wegloopt. Let er wel op dat je niet meer dan vier keer per dag sprayt en dit niet langer dan vijf dagen, want ook aan sprays en druppels kun je al snel verslaafd raken.

Verkouden door de kou?

Je wordt verkouden door een virus. Geen virus, geen verkoudheid. Maar de koude, of wat tocht, maakt je vatbaarder en kan dus het risico op een infectie wel vergroten. Dat komt doordat je slijmvliezen bij lage temperaturen slechter doorbloeden, waardoor je afweersysteem minder goed werkt. Je lichaam moet ook veel harder werken om warmer te blijven, waardoor je weerstand niet optimaal is.

Kippensoep to the rescue?

Dat kippensoep lekker is, staat buiten kijf. Maar dat het je verkoudheid doet verdwijnen, is maar de vraag. Het is eerder een kwestie van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’.

Grijp niet te snel naar hoestsiroop

Hoesten is een natuurlijke manier van het lichaam om de luchtwegen schoon te maken. Door te hoesten komt het slijm, rookdeeltjes en stof uit je keel, je luchtpijp en je longen. Je hoest de ziekte letterlijk uit je lijf. Gebruik je een hoestsiroop, dan onderdruk je de hoest waardoor het slijm en de daarbij horende ziektekiemen in je lichaam blijven.

Hoe ouder, hoe sneller ziek?

Zeker niet. Vanaf de leeftijd van ongeveer 50 jaar neemt de kans op verkoudheden zelfs af. 50-plussers zijn al zo vaak in contact gekomen met verkoudheidsvirussen dat ze meer antistoffen in hun lichaam hebben. Als ze toch een verkoudheid oplopen, lopen ze wel meer risico op extra complicaties. Kinderen daarentegen kunnen makkelijk tien keer per jaar een verkoudheid krijgen, juist omdat ze nog maar tegen weinig virussen weerstand hebben opgebouwd.

Ook goed voor je:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)