© Getty Images

Goeie vraag: zijn de stralen van je microgolf ongezond?

Door Karen Baert

De microgolf valt haast niet meer weg te denken uit de onze keuken. Een soepje opwarmen, wat brood ontdooien of zelfs een portie groenten stomen, het kan allemaal met het gekende keukentoestel. Maar is de straling van de magnetron niet schadelijk voor je gezondheid? En blijven er juist minder, of meer vitaminen in je voedsel?

Hoe werkt een microgolf?

Een microgolfoven werkt met elektromagnetische golven die razendsnel en continu ‘trillen’. Omdat alle voeding water bevat, heeft de straling er een effect op. De watermolecules in het voedsel pikken de trilling van de golven op, waardoor ze zelf ook aan zeer hoge snelheid beginnen te trillen. Daardoor wordt het voedsel uiteindelijk warm.

Kunnen de stralen uit de microgolf ontsnappen?

Nee. De metalen behuizing van de microgolfoven zorgt ervoor dat er amper stralen naar buiten kunnen dringen. Het toestel moet aan strikte normen voldoen om de veiligheid te garanderen. Bovendien straalt het toestel minder elektromagnetische golven uit dan sommige andere keukenapparaten.

Wel is het belangrijk om microgolfovens niet meer te gebruiken als er noemenswaardig schade of een deuk in het toestel zit. Op die manier zouden er lekken kunnen optreden waarlangs de straling kan ontsnappen.

Elk elektrisch apparaat dat stroom gebruikt stuurt elektromagnetische straling uit

En wat met de opgewarmde maaltijd?

Het voedsel dat wordt opgewarmd in de microgolf is met zekerheid niet schadelijk en neemt geen elektromagnetische straling over.

Bovendien treedt er in vergelijking met traditioneel koken geen groter vitamineverlies op. Integendeel, vitamine B en C blijven vaak beter behouden in de magnetron. Het toestel is daarnaast uitermate geschikt om vetarm of vetvrij te koken, doordat je je eten bijvoorbeeld kunt stomen. Er is dus absoluut geen reden om de microgolf uit je keuken te bannen!

Kom te weten welke etenswaren niet in de microgolf mogen.

Elektromagnetische golven zijn overal

De microgolfoven is lang niet het enige apparaat dat elektromagnetische straling kan verspreiden. Niet alleen zendt de zon een heel spectrum van dit soort golven uit, elk elektrisch apparaat dat stroom gebruikt genereert een zogenaamd magnetisch veld. De meeste huizen zitten dus vol voorwerpen die elektromagnetische stralen uitsturen.

Zijn elektromagnetische stralen gevaarlijk?

Studies tonen aan dat een lange tijd in een sterk magnetisch veld vertoeven schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Dat is even schrikken, maar geen paniek! Dat is bij het gebruik van de gewone huis-tuin-en-keukenapparaten (zoals de microgolfoven) niet het geval:

  • De meeste apparaten creëren een te zwakke straling. De sterkte van de straling neemt bovendien drastisch af naarmate je verder weg gaat van het apparaat. Het magnetisch veld van de apparaten in huis is bijgevolg op 30 cm, en zeker 1 meter, steeds miniem en verwaarloosbaar.
  • We gebruiken apparaten niet lang genoeg om er schadelijke effecten van te ondervinden. Niemand staat wekenlang op een paar centimeter van pakweg een koelkast. Zelfs de apparaten die we kortbij houden bij gebruik én een sterkere elektromagnetische straling produceren (zoals een haardroger of stofzuiger), worden niet lang genoeg gebruikt.

Wil je uit voorzorg opletten met elektromagnetische straling, dan geeft de Hoge Gezondheidsraad als tip mee om apparaten in de slaapkamer of werkplek op een afstand (bv. 30 cm) te plaatsen. In de slaapkamer van kinderen beperk je beter het aantal apparaten, en hanteer je best extra afstand (bv. 1 meter).

Conclusie

Voor wat betreft de microgolfoven en de bijhorende straling is de conclusie duidelijk: koken met een microgolf is perfect veilig voor het hele gezin. Het behoud van het vitaminegehalte van de voeding is bovendien een extra pluspunt!

Bronnen: health.belgium.be, test-aankoop.be, kanker.be, sciensano.be

Meer lezen over een gezonde levensstijl:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content