suiker
© Getty Images

Dit doet suiker met je lichaam

Benieuwd naar wat suiker precies doet in je lichaam? Een gezonde dosis suiker uit groenten, fruit en zuivel heeft wel degelijk zijn nut, maar te veel toegevoegde suikers doen meer kwaad dan goed.

Suikers voorzien je lichaam van energie

Inderdaad, suiker is de belangrijkste bron van energie voor menselijke lichaamscellen. Via het darmslijmvlies wordt glucose opgenomen in ons lichaam. Zo kunnen cellen zich delen en spieren groeien. Door suikers blijven onze hersenen meewerken bij fysieke en mentale inspanningen.

Suikers geven je zin in steeds meer

Om je lichaamscellen daadwerkelijk van energie te voorzien, moeten die cellen eerst ‘opengemaakt’ worden. Dat doet het hormoon insuline. Maar wat gebeurt er als je een grote hoeveelheid suiker ineens gebruikt? De bloedsuikerspiegel stijgt razendsnel, waardoor je alvleesklier bijna evenveel insuline afscheidt. Het gevolg? Je glucosespiegel daalt ook weer pijlsnel en jij krijgt weer trek, het liefst in zoet. Je eet dus meer.

We vinden suiker bovendien ook gewoon lekker. Geef kinderen ongesuikerde ontbijtgranen en ze nemen een portie van 30 gram. Geef ze gesuikerde cornflakes en ze eten 70 gram. Niet goed voor hun lichaamsgewicht, dus.

Suikers houden je humeur in de greep

Wanneer je suiker eet, geeft je lichaam dopamine vrij, en dat geeft een fijn gevoel. Helaas duurt dat prettige momentje niet lang.

Door grote schommelingen in je bloedsuikerspiegel gaat niet enkel je energiepeil alle kanten uit. Suiker activeert bovendien het beloningscentrum in je hersenen. Dopamine wordt vrijgegeven en dat voelt fijn. Het probleem is dat dat plezierige momentje maar van korte duur is. Gevolg? Je humeur zakt weer en je hersenen sturen aan op meer zoetigheden. Zijn die niet voorhanden? Dan kun je je moeilijk concentreren en word je hangry.

Suikers tasten onze tanden aan

Tandproblemen? Gaatjes zijn daar de voornaamste oorzaak van en die zijn een rechtstreeks gevolg van onze overmatige suikerconsumptie. Tanden hebben een biologische film, een laagje zuurvormende bacteriën. Die bacteriën eten suikers op, veranderen zo in zuren en tasten de tanden aan.

Bron: Zeg nee tegen suiker door Kurt Mosetter. 

Dit artikel maakt deel uit van ons Minder-suiker-dossier. Benieuwd naar meer? Klik hier!

Meer over suiker

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."