Woman wearing winter coat at the Christmas market

Skip die winterdip: 3x tips voor meer weerstand

Door Rani Merckx

‘It’s the most wonderful time of the year’, zo wordt de kerstperiode al jaar en dag bezongen. Maar voor we ons volledig op het feestgedruis kunnen storten, moeten we de donkere dagen ervoor trotseren. En die gaan zo nu en dan gepaard met lusteloosheid!

Meer melatonine

Die lusteloosheid in deze tijd van het jaar wordt ook wel een winterdip genoemd. Onderzoek wijst zelfs uit dat het één op de drie werknemers treft. Dé boosdoener? Het slaaphormoon melatonine. Dit hormoon wordt aangemaakt als het donker wordt, en de vroeg vallende duisternis resulteert in een verhoogde aanmaak ervan, en de bijhorende weemoed!

Tijdens de donkere dagen wordt er ook minder serotonine aangemaakt, een neurotransmitter die onze gemoedstoestand regelt.

Nooit meer sip door winterdip

En dit dankzij deze 3 tips:

Buitenbeentjes boven

Een portie licht helpt het teveel aan melatonine afbreken, terwijl beweging je helpt ontspannen en zo je stemming verbetert. Dus, doe die wandelschoenen aan of haal je stalen ros van de haak, en trek eropuit!

Voldoende slaap

Een gezond slaapritme zorgt voor structuur in je leven. Acht uur slaap per dag is voldoende om je dag vol goede moed te starten! Wanneer je niet voldoende slaapt, is de kans groot dat je je lusteloos voelt.

Eet je happy

Tijdens de koude wintermaanden grijpen we sneller naar zoetigheden. Helaas is suiker geen goede vriend voor je gezondheid! Het is belangrijk dat je voldoende groenten en fruit eet -zeker in de winter-, om de mogelijke vitaminetekorten op te vangen en serotonine aan te maken!

  • Spruitjes (of spinazie, voor de kinderen) bevatten veel foliumzuur, wat je een energiek en vrolijk gevoel geeft.
  • Pompoenpitten zitten barstensvol tryptofaan, een aminozuur dat instaat voor de aanmaak van serotonine. En serotonine heeft dan weer een positief effect op je stemming!
  • Bananen bevatten veel magnesium, een stof die helpt om je stressniveau onder controle te houden.

Bron: Vitaya en Marie Claire. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content