Ik lust dat niet! Hoe weet je zeker of je een smaak niet lekker vindt?

Ik lust dat niet! Hoe weet je zeker of je een smaak niet lekker vindt?
Getty Images

Na één keer proeven denken we het al zeker te weten: ik lust dat niet! Maar kun je werkelijk bepalen of je iets écht niet lust na één enkele hap? Volgens onderzoek is het mogelijk jezelf te trainen om je smaak te beïnvloeden. Hoe dat werkt lees je hier!

Waarom we niet alles lusten

Of je iets lust of niet, is deels biologisch bepaald, zo kun je hier alvast lezen. De hoeveelheid en functie van ieders smaakpapillen verschillen en bovendien worden smaakvoorkeuren al van in de kraamperiode beïnvloed. De smaak van moedermelk maakt ons vertrouwd met alles wat zoet, romig en vers smaakt. Over het algemeen kiezen we dus liever voor de vertrouwde zoete smaak van bijvoorbeeld verse worteltjes, dan voor de bittere smaakervaring van enkele witloofblaadjes.

Toch heeft ‘lekker’ vaak meer te maken met de zintuigen en het psychologische aspect dan met de smaak zelf. De hele smaakbeleving van een product wordt beïnvloed door hoe het eruitziet, waar en met wie je het eet en wat je ideeën en opvattingen zijn over het product. Zo kun je bijvoorbeeld walgen van een veganistisch gerecht, terwijl een veganistische vriend het nu net zo lekker vindt.

Afkeer van een product kan ook vanuit een nare ervaring gegroeid zijn. Als je ooit een voedselvergiftiging hebt gehad van een pasta vongole, is de kans groot dat je geen schaal- en schelpdieren meer op je bord wilt. Omgekeerd krijgen we nostalgisch het water in de mond bij dat heerlijke gerecht uit onze kindertijd, terwijl anderen het niet bepaald op de lijst van smakelijke gerechten plaatsen.

Hoe weet je zeker of je een smaak écht niet lust?

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, denk je alvast. Maar nu we weten dat ‘smakelijk eten’ meer met het hoofd gebeurt dan met je smaakpapillen zelf, wordt duidelijk dat je smaken kunt leren eten.

Wil je zeker weten of een smaak je echt niet kan bekoren? Wees dan je smaakpapillen te slim af en geef dat ene gerecht nog een kans. Blijft je afkeer na onderstaande tips toch overeind? Dan kun je het product met zekerheid van je menu schrappen!

Tien keer proeven

Herhaalde blootstelling aan vrijwel elke smaak brengt vertrouwdheid met zich mee. Hoe meer je vertrouwd raakt met een bepaald voedingsmiddel, hoe groter de kans dus dat je het toch met open armen in je keuken verwelkomt.

Onderzoek toonde bijvoorbeeld aan dat negen à tien keer proeven de voorkeur voor groenten deed toenemen. Behalve voor paprika’s, vreemd genoeg, want daar boekte herhaaldelijk proeven toch geen succes. Het is duidelijk: geen excuses meer om niet (nog eens) te proeven van die oesters, spruitjes of boerenkool!

Verlaag de drempel

Door onze eigen levensstijl word je gewend aan een bepaald gehalte van zoet- of zoutheid. Minderen met bijvoorbeeld zout wordt zo een opgave, want de kans is groot dat je het eten smakeloos vindt. Je verlaagt dan best het zoutniveau beetje bij beetje zodat elke stap onmerkbaar is. Meteen het zoutvat bannen uit je keuken zorgt voor een té opvallend smaakverschil. De drempel is dan ook te hoog om de nieuwe eetgewoonte vol te houden. 

Positieve ervaringen

De laatste tip ligt voor de hand: aangezien onze eetvoorkeuren erg beïnvloed worden door het psychologische aspect kun je jezelf ook trainen bepaalde producten toch lekker te vinden door ze te koppelen aan positieve (eet)ervaringen.

Die techniek bleek volgens onderzoek ook succesvol om kinderen groenten te leren eten waar ze gewoonlijk niet zo warm voor lopen. Door een tijdje gezoete broccoli te eten, zou ‘gewone’ broccoli plots ook meer in de smaak vallen door een positieve associatie met zoet.

Andere tips om van te watertanden:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)