Zo stop je met kritiek geven op jezelf

Zo stop je met kritiek geven op jezelf

De ene dag is de andere niet: soms voel je je eens minder goed in je vel dan anders. Wist je dat je jezelf dan meer bekritiseert dan je beseft, terwijl dat voor niks nodig is? Hou dus van jezelf zoals je bent.

De gemiddelde vrouw geeft acht keer per dag kritiek op zichzelf. Dat is acht keer te veel, vinden wij! Zo stop je er voor eens en voor altijd mee:

1. Positieve gedachten

Probeer je bewust te worden van negatieve gedachten over jezelf. Wanneer je dat onder de knie hebt, kun je ze telkens proberen ombuigen naar positieve gedachten. Tegenover alles wat je misschien minder vindt aan jezelf, staat het dubbele aan geweldige eigenschappen. Focus je daarop!

2. Complimentjes? Graag!

Accepteer complimentjes en durf ‘dank je wel’ te zeggen. Zwak ze niet af: zeg niet dat het allemaal wel meevalt. Je mag best trots zijn! Geef jezelf bovendien ook eens een schouderklopje. Heb je iets goed gedaan, of vind je dat je er geweldig uitziet? Ga voor de spiegel staan, zeg het tegen jezelf en wees ervan overtuigd!

3. Vergeef jezelf

Fouten maken is menselijk. Durf ze toegeven en weet dat je ervan kunt leren, zodat je het de volgende keer beter kunt doen. Maar durf jezelf bovenal vergeven: niemand is perfect!

4. Wees lief voor jezelf

Wees net zo lief voor jezelf als je voor anderen zou zijn. Pep je je beste vriendin regelmatig op? Doe hetzelfde dan bij jezelf als je in een dipje zit. Toon begrip voor jezelf en relativeer.

5. Stop met vergelijken

Jezelf met anderen vergelijken heeft weinig zin. De vergelijking is altijd onterecht, want niemands situatie is hetzelfde. Laat mooie vakantiefoto’s, goed gevulde bankrekeningen en vrolijke posts op sociale media over je heengaan. Iedereen heeft onzekerheden op zijn eigen manier, maar die krijg je minder snel te zien.

6. Waardeer jezelf

Je hebt goede en minder goede kanten, en die mogen er stuk voor stuk zijn. Ze maken je tot wie je bent, dus je mag soms best wat meer zelfvertrouwen hebben. Hou van jezelf, want je bent geweldig zoals je bent!

Bron: Sante.nl – Beeld: iStock

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)