Afvallen? Trap niet in deze veelvoorkomende valkuilen


Dit artikel maakt deel uit van het Samen-slank-plan. Gratis deelnemen? Schrijf je hier in.

Gewicht verliezen, het is niet altijd eenvoudig. Soms heb je het gevoel dat je echt alles doet zoals het hoort, en toch val je maar niet af. Hoe komt dat? Misschien trapte jij wel in een van deze veelvoorkomende valkuilen:

Valkuilen tijdens het afvallen

Focus op de weegschaal

Natuurlijk is het normaal dat je wilt zien of je bent afgevallen. Maar je gewicht zegt niet alles. Hoeveel je weegt, hangt immers ook af van hoeveel vocht je lichaam vasthoudt of hoeveel voedsel er nog in je darmen zit. Soms kun je op de weegschaal weinig verandering zien, terwijl je wel merkt dat je broek plots losser komt te zitten. En dat is toch een heerlijk gevoel?

Misschien is het wel een goed idee om dagelijks of wekelijks een foto van je lichaam te maken, zodat je de evolutie zelf kunt zien. Maar focus je dus niet te hard op die weegschaal.

Te weinig bewegen

Afvallen, dat betekent in de eerste plaats ook bewegen. Als je niet genoeg beweegt tijdens het afvallen, zal je lichaam spiermassa verliezen in plaats van vet. Bovendien kun je door te weinig bewegen ook een lagere stofwisseling hebben, waardoor je niet zo vlot afvalt.

Dieetproducten eten

Let op voor dieetproducten of voedingsmiddelen die zogezegd ‘mager’ zijn. Veel van deze producten bevatten heel wat toegevoegde suikers om de smaak te verbeteren. Kijk daarom goed op de verpakking tussen de ingrediënten naar de hoeveelheid suikers in het product.

Jezelf belonen na het sporten

Heel wat mensen vinden dat ze na het sporten wel een beloning verdienen. Je hebt een goed gevoel over jezelf en je prestaties, dus na een uurtje sporten heb je toch wel iets lekkers verdiend? Een veelgemaakte fout die ervoor zorgt dat je de verbrande calorieën al snel weer hebt gecompenseerd.

Te weinig vezels eten

Bij heel wat diëten waar je snel van afvalt moet je vaak voedingsmiddelen eten waar weinig vezels in zitten. Nochtans geven vezels je sneller een vol gevoel, waardoor je dus minder snel naar een (ongezonde) snack tussendoor grijpt.

Te vaak kleine porties eten

Het is een bekend afvaladvies: eet meerdere keren gedurende de dag kleine porties, ook al heb je geen honger. Zo zou je voorkomen dat je honger krijgt en het houdt je stofwisseling op gang. Maar uit recent onderzoek blijkt dat je op die manier gedurende de dag net te veel calorieën kunt binnenkrijgen. Het is veel beter om te eten als je honger hebt, maar dan ook alléén als je honger hebt.

Onrealistische doelen stellen

Als je probeert af te vallen, dan wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk kilo’s kwijt. Maar zo werkt het dus niet. Onrealistische doelen stellen kan zelfs tegen je werken. Onderzoekers die vrouwen volgden tijdens een dieetprogramma bij een afvalkliniek, merkten dat de dames met de grootste verwachtingen eerder opgaven, omdat ze ontmoedigd raakten toen het niet zo snel bleek te gaan. Stel je doel bijvoorbeeld op 10% gewichtsverlies in een jaar tijd. Dat vergroot de kans op succes!

Bron: Libelle.nl. Beeld: Shutterstock

Waar betrap jij jezelf op als je gewicht probeert te verliezen? Wij zijn gevoelig voor valkuil nummer 3 😉 Praat erover met andere Libelle Vriendinnen in onze Samen-slank-groep!

Slanker door het leven met deze smakelijke toprecepten

(klik op de foto en ontdek heel wat lekkers!)

valkuilen bij het afvallen
Foto: Libelle Lekker

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content