Wat is het verschil tussen dementie en de ziekte van Alzheimer?

Wat is het verschil tussen dementie en de ziekte van Alzheimer?
Getty images

Alzheimer en dementie worden vaak in één adem genoemd, en dus ook vaak verward met elkaar. Wat is nu het verschil?

Dementie: een verzamelnaam

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 verschillende ziektes. De ziekte van Alzheimer is één ervan. Van alle vormen van dementie komt Alzheimer het meeste voor.

Door dementie worden de hersenen aangetast en gaat iemands geestelijke gezondheid geleidelijk achteruit. De meest voorkomende soorten dementie zijn, naast de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie (FTD), vasculaire dementie en Lewy body dementie. Elke vorm heeft zijn eigen kenmerken.

Wat is Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is dus een vorm van dementie. 70% van de mensen met dementie heeft Alzheimer. De meeste diagnoses worden gesteld vanaf de leeftijd van 65.

Graag verder lezen of kijken?
Dan vragen wij je om nu EENMALIG en GRATIS een account aan te maken. Vanaf dan krijg je toegang tot al onze artikels en video’s en krijg je deze melding niet meer te zien.
...

Dit vind je vast ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)