Woman sneezing into a tissue

Ziek tijdens de zomer: zo voorkom je het!

Door Rani Merckx

Er is haast geen slechter moment om ziek te worden dan tijdens de zomer. Het warme weer vergt al heel wat van je lichaam, en met een ‘snotvalling’ erbovenop is het hek helemaal van de dam! Beter voorkomen dan genezen, lijkt ons.

Het koude weer is gelukkig verleden tijd, het nies- en zakdoekenseizoen helaas niet. Een tropisch weertje staat niet garant voor een kiplekker gevoel, maar met deze tips hou je die vervelende ziektekiemen op een afstand:

Water, de rest komt later

We kunnen het niet genoeg herhalen: zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. Niet alleen tijdens de zomer, maar het hele jaar door. Met deze 5 smaakmakers, op basis van water en fruit, drink je zonder moeite die twee liter per dag! Minimaliseer ook het drinken van alcoholische drankjes, koffie en energiedrankjes. Deze werken vochtafdrijvend, waardoor je lichaam minder vocht ophoudt om te zweten.

Slaap voldoende

Oké, dit puntje is buiten krijsende kinderen of een snurkende partner gerekend: maar slaapgebrek stelt je immuunsysteem serieus op proef. Zeker wanneer je veel buitenkomt met het warme weer en in contact komt met mensen. Kruip vroeg onder de wol, en slaap minimum 7 uur!

Kun je niet slapen door de warmte? Dit trucje zorgt voor wat verkoeling!

Slaap met een luchtbevochtiger

Hoewel het gebruik van airco zeer aanlokkelijk is bij deze warme dagen, doe je het beter niet te veel. Airconditioning kan je neus uitdrogen en irriteren. Een luchtbevochtiger helpt om symptomen zoals een loopneus, hoesten en keelpijn te verlichten.

Was je handen

Je komt dagelijks in contact met heel wat bacteriën… Denk maar aan een toiletbril, een deurklink, en zelfs een menukaart! Regelmatig je handen wassen is dan echt een must.

Eet gezond

Beetje voor de hand liggend, maar oh zo belangrijk: voedzame producten verhogen je weerstand! Bosbessen, gember, broccoli en citrusvruchten zet je beter wat vaker op het menu!

Push jezelf niet te veel

Iedereen kan hier wellicht over meespreken: enkele dagen voor de start van je vakantie vlieg je er nog eens stevig in op het werk. Van zodra je wil klinken op die eerste vakantiedag voel je het kriebelen in je keel en krijg je plots hoofdpijn. De overgang van werk naar verlof is te bruusk. We eisen van ons lichaam plotse rust, en daardoor ben je extra vatbaar voor ziektekiemen. Doe het de dagen voor je verlof dus even rustiger aan!

Bron: Famme.nl. Beeld: GettyImages

Lees ook:

Partner Content