Zo merk je dat je lever aan het vervetten is!

Door Celine Werner

Bij leververvetting slaat de lever steeds meer vetten op, en na verloop van tijd kan het orgaan hierdoor niet meer functioneren zoals het hoort. Maar hoe merk je eigenlijk dat die aan het vervetten is, en kun je er iets aan doen? We zochten het uit.

Je lever speelt een cruciale rol bij de vet- en suikerstofwisseling. Als er hier iets misloopt, kan je lever steeds meer vet gaan opslaan in de levercellen, met een vervet orgaan tot gevolg.

Niet alleen van alcohol

Leverproblemen worden dikwijls geassocieerd met alcohol, maar ze kunnen ook ontstaan door te zwaar en te vet te eten, en onvoldoende beweging.

Zonder dat je het zelf doorhebt

Een verstoorde vet- of suikerstofwisseling merk je nauwelijks op. Dus het kan best zijn dat je lever aan het vervetten is zonder dat je daar iets van merkt. Eng! Als dit zo blijft doorgaan, raken je levercellen zo verstikt door het vet, dat ze gaan ontsteken. Ook dit geeft aanvankelijk geen of weinig klachten.

Tegen de tijd dat je je slecht begint te voelen, zijn veel dode levercellen al vervangen door littekenweefsel. De lever kan hierdoor zijn werk steeds minder goed doen. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot levercirrose. Het orgaan is dan zo beschadigd, dat hij er zelfs helemaal de brui aan kan geven.

Vermoeidheid is een mogelijk signaal

Er is wel een manier om na te gaan of er problemen met de lever zijn. Sommige mensen hebben in een vroeg stadium al last van vermoeidheid of (vage) pijn rechts bovenin de buik. In een later stadium kun je ook last krijgen van spierzwakte, misselijkheid en gewichtsverlies.


giphy.com

Lief voor je lever

  • Strek wat vaker de benen. Trek erop uit en sport!
  • Eet meer groenten, peulvruchten en noten en drink meer thee.
  • Probeer rood vlees te vermijden.
  • Doe een poging om wat kilootjes af te vallen als je te zwaar bent.
  • Ban alcohol.

Dit verhoogt de kans op leververvetting

  • Diabetes type 2
  • Overgewicht
  • Het metabool syndroom of pre-diabetes

De diagnose

De huisarts kan eens aan je lever voelen en ook een bloedonderzoek doen. De uitslag van dit onderzoek kan soms wijzen op leververvetting. Bij een vergrote of gevoelige lever kan de huisarts een echo van de lever laten maken, waarop te zien is of er veel vet in de levercellen aanwezig is.

De lever maakt galvloeistof aan, slaat vitamientjes en mineralen op, produceert eiwitten en vetten, maakt giftige stoffen onschadelijk en speelt een belangrijke rol in je energiehuishouding. Als je je zo fit als een hoentje wil voelen, probeer je dus zo goed mogelijk voor dit orgaan te zorgen!

Bron: margriet.nl – Beeld: gettyimages.be

Ook over jouw gezondheid:

Partner Content