Getty Images

Zo was je groenten en fruit het best

Door Marlies Picavet

Dat je groenten en fruit grondig wassen een must is, wist je al. Maar hoe doe je dat het best? En was je biogroenten en -fruit op dezelfde manier als andere exemplaren? Hieronder lees je er meer over.

Groenten en fruit wassen: hoe pak je het aan?

Groenten en fruit wassen lijkt misschien nogal straightforward, maar met enkele trucjes en tips kun je ervoor zorgen dat ze niet enkel nóg schoner worden, maar ook dat je ze langer kunt bewaren. Win-win!

Hoe spoel je groenten en fruit?

 • Laat koud water uit de kraan lopen. Vermijd warm water: bacteriën kunnen zich er makkelijker door verplaatsen.
 • Gebruik je handen om de schil stevig schoon te boenen. Voor producten met een hardere schil kun je eventueel een borstel gebruiken.
 • Belangrijk: droog de groenten en fruit af met een keukenpapiertje of een verse keukenhanddoek. Zeker als je niet van plan bent ze direct te gebruiken, sla je deze stap best niet over. Blijven ze vochtig, dan bederven ze namelijk sneller.

Extraatje 1: baking soda

Door je producten grondig te spoelen onder koud water, verwijder je het meeste vuil en bacteriën. Maar de kans is groot dat er nog heel wat pesticiden achterblijven. Die krijg je grotendeels weg door de vruchten en de groenten een badje met baking soda (ook wel bicarbonaat genoemd) te geven. Zo doe je dat:

 1. Maak in een kom of je (propere) gootsteen een mengsel van 1 kl baking soda per 1,5 l water.
 2. Leg je groenten en fruit er voorzichtig in en laat een kwartiertje weken.
 3. Spoel en droog af.

Extraatje 2: azijn

Geen bicarbonaat in huis? Misschien staat er wel nog een fles azijn in je keukenkast. Die is minder effectief tegen pesticiden, maar kan er wel voor zorgen dat je je producten wat langer kunt bewaren én dat je schimmels en bacteriën op afstand houdt. Je pakt het als volgt aan:

 1. Maak een mengsel van 1 kopje azijn per 3 kopjes water.
 2. Laat de producten een kwartier weken.
 3. Vergeet niet af te spoelen en af te drogen!

Moet je biogroenten en -fruit ook wassen?

Biologische groenten en fruit zijn dan wel vrij van schadelijke chemische stoffen, maar dat betekent niet dat er geen vuil, bacteriën en/of parasieten op te vinden zijn. Daarnaast kan er kruisbestuiving plaatsgevonden hebben; bijvoorbeeld wanneer ze in de winkel in de buurt van producten liggen die wél bespoten zijn. Conclusie: ook bioproducten stop je dus maar best even onder de kraan. Naast water en een grondige schrobbeurt heb je geen extra middeltjes nodig.

Wat met producten die je nog gaat schillen?

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is het aangewezen om fruit en groenten die je nog gaat schillen of pellen, toch af te spoelen. Je zou de binnenkant namelijk kunnen besmetten door de buitenkant wanneer je mes ermee in contact komt. Geen zorgen: je hoeft niet aan de slag te gaan met extra middeltjes; gewoon kort schoonboenen onder de kraan is voldoende.

Tips om specifieke groente- en fruitsoorten te wassen

Niet alle vruchten en groenten was je op dezelfde manier. Deze diva’s hebben een speciale behandeling nodig: 😉

 • Bessen (waaronder ook aardbeien) geef je best een azijnbadje zoals hierboven beschreven staat. Vergeet ze niet te laten drogen!
 • Paddenstoelen maak je het liefst schoon met een borsteltje; ze hebben namelijk de neiging om water op te slorpen als een spons, en dat komt hun smaak niet ten goede.
 • Eet je graag aardappels in de schil? Dan gebruik je idealiter een combinatie van water en een borsteltje om alle aarde weg te krijgen. Op deze manier kun je trouwens ook wortels eten zonder ze te moeten schillen.
 • Om alle aarde uit prei en selder te krijgen, kerf je ze best in tot het midden, waarna je ze ondersteboven houdt onder de waterstraal. Inspecteer elke laag om zeker te zijn dat er geen modder achterblijft!
 • Groene bladgroenten maak je het makkelijkst schoon door de blaadjes eerst los te maken, waarna je ze even laat weken in een schone gootsteen vol water. Aarde en ander vuil zakken naar de bodem, en jij vist de schone blaadjes er makkelijk uit. Daarna kun je ze droogzwieren om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren.

Bronnen: Libelle Lekker, hetkanwel.nl

NOG MEER PRAKTISCHE KEUKENTIPS:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content