tips pastasalade

13 tips voor de allerbeste pastasalade

Pastasalade is het ultieme zomergerecht: snel, smaakvol en eindeloos te variëren. Maar hoe maak je nu een écht goeie? Geen flauwe boel met kleffe pasta en smakeloze groenten, maar een kleurrijke, frisse salade die iedereen wil opscheppen. Met deze tips zit je gegarandeerd goed!

Van pastasoort tot afwerking

  • Kies de juiste pastasoort. Kies liefst voor korte, stevige pasta zoals penne, spirelli of farfalle. Die houden de dressing beter vast én zorgen voor een aangename beet.
  • Kook de pasta steeds al dente, zoals bij een warme pasta. Pasta die té zacht geworden is, zal slap worden als je de pastasalade eventjes laat staan en vermengt met een dressing.
  • Spoel de pasta met koud water. Dit stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de pasta niet zal plakken. Laat daarna goed uitlekken en voeg eventueel al een druppeltje olijfolie toe.
  • Breng je pasta direct op smaak. Meng je pasta al met een scheutje olijfolie, peper, zout en eventueel wat citroensap terwijl hij nog lauwwarm is. Zo neemt je pasta alle smaken beter op.
  • Durf groenten grillen. Rauwe groenten zijn lekker, maar gegrilde courgette, paprika of aubergine geven je salade een heerlijk rokerig accent en extra textuur.
  • Voeg iets fris toe. Rauwkost zoals kerstomaatjes, komkommer, venkel of radijs zorgen voor een frisse toets. Werk af met wat rucola, basilicum of munt.
  • Zoek de juiste balans. Kies voor dubbel zoveel groentjes als pasta als je het lekker gezond wil houden.
  • Denk aan de bite. Voor wat crunch voeg je geroosterde pijnboompitten, walnoten, croutons of krokant gebakken spekjes toe. Textuur is alles!
  • Speel met eiwitten. Gegrilde kip, tonijn, feta, halloumi, mozzarella of hardgekookt ei maken je pastasalade vullender en feestelijker. Ook linzen of kikkererwten zijn toppers.
  • Wees niet zuinig met de dressing. Breng de pastasalade op smaak met voldoende dressing. Dit kan een pesto zijn, een klassieke saus zoals een (kerrie)mayonaise of cocktailsaus. Voeg eventueel nog wat extra dressing toe wanneer je de salade serveert.
  • Laat even intrekken. Maak je pastasalade op voorhand en laat ‘m minstens een halfuur rusten in de koelkast. Zo vermengen de smaken zich perfect.
  • Werk af net voor het serveren. Dingen die snel slap worden, zoals sla, rucola of croutons, voeg je best pas op het laatste moment toe voor extra crunch en frisheid.
  • Serveer koel, maar niet ijskoud. Laat voor het beste resultaat de pastasalade een halfuur rusten in de koelkast opdat de smaken zich goed kunnen vermengen.

14x heerlijke pastasalade

Nog meer lekkers voor warme dagen

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."