8 soorten pompoen: dit kun je ermee doen!

Zoveel smaken, zoveel kleurtjes. Maar welke soorten pompoen zijn er eigenlijk? En wat kun je er allemaal mee maken? Smakelijke inspiratie in een herfstjasje.

Muskaatpompoen

Deze kanjers – grote exemplaren kunnen over de honderd kilogram wegen! – hebben zacht en zoet vruchtvlees met een nootmuskaatachtige toets. Daardoor is deze pompoen heerlijk in soepen, curry’s, stoofpotjes en gebak.

Butternut

De butternut – of flespompoen – vind je het hele jaar door. Het boterzachte oranje vruchtvlees krijgt na het bakken of roosteren een zoete, nootachtige smaak. Zeker proberen in soepen, salades en andere hartige en zoete gerechten!

Jarrahdale

Superdecoratief is deze geribde grijze pompoen. Zijn vruchtvlees is zacht en oranjegeel, en het smaakt zoet en een beetje meloenachtig. Ook hier kun je soep van maken, en hij laat zich ook prima bakken.

Spaghettipompoen

Serveer het draderige gele vruchtvlees – dat na het garen in slierten uit elkaar valt – eens als een vegetarische spaghetti. Omdat de smaak vrij neutraal is, combineert deze pompoen ook mooi met subtiele visgerechten en schaal- en schelpdieren.

Baby boo

Dit mini-pompoentje werd al ontdekt door fervente bloemschikkers, maar kan ook in de keuken zijn mannetje staan. Het zoete vruchtvlees smaakt een beetje naar kastanjes. Hol het uit en maak er leuke eenpersoonsgerechtjes van, gevuld met soep, gehakt of risotto.

Mandarin

Ook de mandarin is een kleintje, met geel en licht zoetig vruchtvlees. Ook perfect om uit te hollen en te vullen voor één persoon, maar dit keer misschien eens met een zoet mengsel?

Hokkaido

Deze pompoen kun je met schil en al opeten. Het vruchtvlees is stevig, zoet en vrij droog, waardoor gegaarde blokjes hun lekkere beet behouden in salades, bijvoorbeeld.

Melonette

Deze pompoen lijkt niet alleen op meloen, maar  smaakt er ook naar. Met het superzoete vruchtvlees kun je er confituur, smoothies, taart en flan mee maken. Toch de hartige toer op? Serveer hem dan eens met kip.

Lees ook zeker deze artikels:

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)