
Kun je nog balletjes rollen van ingevroren gehakt?
Als het gehakt in promo staat, dan vriezen wij altijd een portie in. Maar kun je daar dan nog alles van maken? Gehaktballetjes, bijvoorbeeld? Redactrice Sofie legt uit.
Lezeres Sophie: “Als ik gehakt invries, kan ik daar dan later nog balletjes van maken? Of gaat het niet meer genoeg plakken om goed te kunnen rollen?”
Culiredactrice Sofie: “Als je rauw gehakt invriest en daarna ontdooit, blijft de structuur grotendeels hetzelfde. Je kunt er dus nog perfect balletjes van rollen, ik doe dat ook wel eens.
Laat het gehakt wel volledig ontdooien in de koelkast voor je het gebruikt. Ja, dat duurt lang (ongeveer een nacht), maar zo blijft de textuur van het gehakt goed én het is ook veel (voedsel)veiliger dan op het aanrecht. Dat je vlees (en andere dingen) nóóit op de verwarming laat ontdooien, hoeven we niet meer te vertellen, toch?
Als het gehakt bij het ontdooien wat waterig zou worden, kun je dat vocht gewoon afgieten voor je begint te rollen. Ontdooi het gehakt in geen geval in de microgolfoven, dan gaart het al een beetje en plakt het niet meer goed.
Eventueel kun je een eitje en wat paneermeel toevoegen, mocht het na het ontdooien te droog of te vochtig zijn om makkelijk balletjes te kunnen rollen. En maak je handen een beetje nat: zo maak je mooie, egale balletjes.”
Zo krijg je mooie, gladde gehaktballetjes
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Zo vries je rauw gehakt het beste in
“Verdeel het gehakt in porties volgens de hoeveelheid die je meestal nodig hebt: 250 gram, 500 gram … Doe elke portie in een diepvrieszakje en duw plat. Dat neemt minder plaats in in de diepvriezer én een dunne plak ontdooit sneller dan een dikkere massa. Duw alle lucht uit het zakje en sluit het. Zakjes met een ziplocksluiting zijn hiervoor het handigste. Hoe minder lucht in de verpakking, hoe minder risico op vriesbrand. Noteer vervolgens op het zakje wat er in zit (en hoeveel), en zet er ook de datum op wanneer het in de diepvriezer ging. Rauw vlees zoals gehakt kun je in de diepvriezer nog 3 maanden bewaren.”
Mag je ontdooid gehakt weer invriezen?
“Gehakt dat uit de diepvriezer komt, mag je niet laten ontdooien en dan opnieuw invriezen (tenzij je het verhit hebt, dan mag dat wel). Je kunt natuurlijk ook eerst balletjes rollen en bakken en deze vervolgens invriezen, in plaats van het gehakt in te vriezen.”