Pasta gekookt? Dit kun je doen met het kookwater

Pasta gekookt? Dit kun je doen met het kookwater
Getty Images

Gek op pasta? Dan hopen we maar dat je het gezouten kookwater niet zomaar door de gootsteen giet, want je kunt er nog zoveel lekkere dingen mee maken. Zoals deze bijvoorbeeld.

Voor een smeuïge saus

Deze tip is meteen de meest voor de hand liggende. Het kookvocht is namelijk ideaal voor in je pastasaus. Waarom?

Het is je vast al opgevallen dat het kookvocht van je pasta er na het koken niet meer zo helder uitziet. Op het eerste zicht denk je waarschijnlijk ‘weg ermee!’. Toch is dit troebele goedje nog nuttig. Het water heeft namelijk een deel van het zetmeel van de pasta opgenomen en wordt hierdoor het perfecte bindmiddel voor je saus.

Dubbel voordeel: je hoeft niets weg te gooien én je hebt geen room meer nodig om een smeuïge saus te krijgen. Nu begrijpen we waarom sommige chefs dit kookwater ook het vloeibare goud noemen.

Groentjes stomen

Heb je de pasta afgegoten boven een andere pot? Gebruik dan dat gezouten kookvocht om andere gerechtjes te maken. Hang er een stoommandje boven en stoom je favoriete groentjes bijvoorbeeld. Knapperig, lekker en gezond! En bovendien ideaal om aan je pasta(saus) toe te voegen.

Peulvruchten weken in kookwater

Heb je gedroogde peulvruchten en te weinig tijd om ze lang te laten weken? Dan komt het kookwater van je pasta goed van pas. Normaal duurt het weken van peulvruchten zo’n acht uur, maar daar heb je vaak de tijd niet voor.

Hét trucje om tijd te besparen is om de peulvruchten eerst vijf minuten kort te koken, het vuur uit te draaien en het deksel op de pan te houden, zodat ze verder kunnen weken. Peulvruchten nemen dan het vocht van het water namelijk sneller op. Daardoor hebben ze maar twee tot drie uur nodig in plaats van acht uur. Toptip!

Focaccia maken

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De tip die je zeker eens moet proberen, komt van Nigella Lawson. Wanneer zij een heerlijke focaccia maakt, vervangt ze het vocht door het kookwater van de pasta. Dat zorgt ervoor dat het brood niet alleen beter rijst, maar ook gewoon lekkerder is. Wel even opletten met de zoutpot. Omdat je pastawater al gezouten is, voeg je best minder zout toe aan het deeg.

Tip: ook ideaal als je je eigen pizzadeeg maakt.

Kookwater invriezen

Als je het pastawater gebruikt voor je saus, heb je vast nog een groot gedeelte over. Dat kun je gewoon in de diepvries stoppen. Niet als een geheel natuurlijk, maar in een ijsblokjesvorm bijvoorbeeld. Zo kun je altijd de hoeveelheid, die je nodig hebt voor in je saus of soep, makkelijk uit de diepvries halen.

Bronnen: 24kitchen.nl, tastingtable.com

Zeker ook lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)