
Kunnen olie en azijn slecht worden?
Olie en azijn: je hebt ze zeker in huis en waarschijnlijk is een fles niet in één-twee-drie op. Maar hoe lang zijn ze eigenlijk houdbaar? Culiredactrice Sofie zocht het uit.
Lezeres Anny: “Olijfolie, wittewijnazijn, balsamicoazijn … Kan dat eigenlijk slecht worden?”
Culiredactrice Sofie: “Goede vraag, Anny! Ja, ook olie en azijn kunnen na verloop van tijd hun smaak en kwaliteit verliezen. Olijfolie bijvoorbeeld wordt ongeveer zes maanden tot een jaar na opening van de fles minder fris van smaak en kan zelfs een ranzig geurtje krijgen – dat zul je meteen ruiken en proeven. Geraffineerde olie blijft over het algemeen iets langer goed dan extra vierge olie. Reken voor de meeste plantaardige oliën (ook voor bijvoorbeeld zonnebloem- of arachideolie) op zo’n 12 tot 18 maanden houdbaarheid als de fles nog gesloten is. Azijn is veel langer, zelfs zowat onbeperkt houdbaar – het wordt niet voor niets gebruikt als bewaarmiddel. Sluit de fles wel altijd goed af zodat er geen lucht bij kan, zo blijft je azijn het langst lekker.”
Word je ziek als je olie of azijn na de houdbaarheidsdatum gebruikt?
“Zowel op de fles olie als op de fles azijn zul je een houdbaarheidsdatum vinden, meer bepaald een THT-datum oftewel: tenminste houdbaar tot. Dat betekent dat de producent de kwaliteit van het product garandeert tot die datum. Gebruik je het ook nog even (natuurlijk geen jaren) daarna? Dat is niet schadelijk voor de gezondheid, maar de smaak, kleur, uitzicht en aroma van het product kunnen veranderen. Bewaar olie en azijn in elk geval op een koele, donkere plek, zeker niet gewoon naast het fornuis. Een gesloten keukenkastje is een beter idee – dus niet in van die mooie doorschijnende flesjes op het aanrecht zoals op de foto bij dit artikel.”
Wat is eigenlijk het verschil tussen THT en TGT?
“THT betekent tenminste houdbaar tot. De meeste lang houdbare producten (thee, koffie, choco, havermout …) hebben een THT-datum en dat is zoals ik hierboven uitlegde vooral een kwaliteitsgarantie. TGT betekent te gebruiken tot. Dat is iets helemaal anders. TGT zie je meestal op kort houdbare producten staan (bijvoorbeeld op voorverpakt vlees). Deze producten gebruiken na de houdbaarheidsdatum houdt gezondheidsrisico’s in: daar kun je ziek van worden. Kort gezegd:
- THT: tenminste houdbaar tot, kun je nog na de houdbaarheidsdatum gebruiken maar de kwaliteit kan achteruitgaan. Gebruik je zintuigen. Ziet het er niet meer goed uit of ruikt het niet meer oké? Dan gooi je het weg.
- TGT: te gebruiken tot, mag je niet meer na de houdbaarheidsdatum gebruiken omwille van gezondheidsriscio’s. Gewoon weggooien dan.”
Heb je ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be en wie weet lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.