
Mosselen invriezen: mag dat eigenlijk? En hoe doe je dat veilig?
Kun je mosselen invriezen als je een voorraadje wil aanleggen tijdens een promotie in de supermarkt? Culiredactrice Sofie legt uit waarom je verse mosselen nooit rauw mag invriezen, maar hoe je ze wél op een veilige manier kunt bewaren. Zo geniet je op elk moment van heerlijke mosselen.
Lezeres Rita: “Kun je verse mosselen invriezen? Bijvoorbeeld als er een actie 1 kg + 1 kg gratis is?”
Culiredactrice Sofie: “Je vraag doet me denken aan die keer dat mijn grootmoeder per ongeluk de mosselen waar ze zo’n zin in had in de diepvriezer had gezet in plaats van in de koelkast. Helaas: de mosselen gingen niet meer open bij het koken. Ik heb het altijd onthouden: verse, onbereide mosselen kun je niet invriezen.”
Waarom is dat eigenlijk zo?
“Je zou het misschien niet denken, maar verse mosselen zijn levende mosselen. En wanneer je ze in de diepvriezer legt, gaan ze dood. Daarbij kunnen schadelijke bacteriën ontwikkelen en toxines afgescheiden worden. Daar kun je heel ziek van worden. Bovendien kun je bij dode mosselen ook niet meer goed zien welke mosselen je precies moet weggooien. En tenslotte zouden de rauw ingevroren mosselen na ontdooien ook niet meer lekker zijn: invriezen tast de structuur van het mosselvlees aan. Bij het ontdooien worden ze papperig of rubberachtig en verliezen ze hun typische zilte smaak.”
Waarom zijn er wel diepvriesmosselen te koop?
“De mosselen die je in bevroren vorm (bijvoorbeeld in zeevruchtenmengelingen of in diepvriespaella) kunt kopen, zijn eerst bereid en daarna pas ingevroren. Dat gebeurt op een gecontroleerde, professionele manier en deze mosselen zijn zeker veilig om te eten.”
Kan ik het ook zelf?
“Ja, dat kan. Bereid de mosselen, laat ze volledig afkoelen, haal ze uit de schelp en vries ze in het kookvocht in. Zo behouden ze het best hun smaak en blijven ze sappig. Je kunt ze tot 3 maanden in de diepvriezer bewaren en laat ze natuurlijk in de koelkast ontdooien voor je ze gaat gebruiken. Je kunt ze gebruiken in een salade, een soepje of risotto, je kunt ze frituren (maar dep ze dan wel heel goed droog) …”
Voor deze recepten kun je diepvriesmosselen gebruiken
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Je leest het antwoord binnenkort misschien hier of in Libelle.