© Getty Images

Wanneer eet je best warm: ‘s middags of ‘s avonds?

Door Karen Baert

De meeste mensen zijn het gewoon om ‘s middags boterhammen of een slaatje te eten, en kiezen ‘s avonds voor warm. Maar is dat eigenlijk wel een goed idee? Sommigen zweren immers bij een warme lunch en een lichte avondmaaltijd. Een zwaar avondmaal zou namelijk niet zo gezond zijn. Hoe zit dat juist?

Een warme lunch, of toch liever de brooddoos?

Hoewel we een halve eeuw geleden vaker voor een warme lunch aan tafel schoven, kiezen de meeste mensen tegenwoordig steevast voor een broodje of een lunchtrommel vol boterhammen. De warme maaltijd sparen we gewoonlijk voor het laatste dagdeel, al worden geruchten verspreid dat zo’n avondmaal verantwoordelijk is voor woelige nachten en nachtmerries. Bovendien zou het ook zorgen voor extra kilo’s, voor velen figuurlijk dan een nachtmerrie. Maar klopt dat wel? Is warm eten op de middag écht gezonder?

Langer en beter verzadigd

Een dampende schotel op de middag is niet zo’n gek idee. Want, geen verrassing, na een warme maaltijd blijf je langer verzadigd dan na een koude. Een vers gemaakt diner bevat daarnaast veel minder suiker dan een boterham met beleg, waardoor je achteraf minder nood hebt aan extraatjes. Je bloedsuikerspiegel blijft immers een stuk stabieler.

Nuttig je die warme maaltijd dus ‘s middags, dan zal je bijgevolg minder snacken in de loop van de dag en dus ook minder (nutteloze) calorieën naar binnenspelen. Een warme maaltijd op de avond zorgt dus niet per se voor extra kilo’s, het is vooral dat je na een koude lunch geneigd bent om tussendoor meer te eten.

Voedingsstoffen wanneer je ze nodig hebt

Bovendien is een verse warme schotel vaak veel voedzamer dan een boterhammenlunch. Hoewel er misschien wel een paar blaadjes sla tussen je broodje liggen, een warme maaltijd bevat over het algemeen meer variatie en meer groenten .

Omdat de meeste mensen gedurende de dag het actiefst zijn, heb je op dat moment de meeste energie en voedingsstoffen nodig. Als je die warme maaltijd op het einde van de dag plant, krijg je dus veel energie die je op dat moment niet meer nodig hebt. Het doet er op in dat opzicht niet per se toe of je maaltijden nu warm of koud zijn. Warme maaltijden leveren meestal gewoon meer energie.

Onpraktisch en duurder

Een warme maaltijd ‘s middags kan dan wel een goed idee zijn om bovenstaande redenen, elke dag warm lunchen kan wel nogal onpraktisch zijn. Zo moet je met een zelfbereide maaltijd steeds met je potje op zoek naar een magnetron.

Als je geen eten van thuis meebrengt, schuif je dan weer elke dag aan in het bedrijfsrestaurant op kantoor. Als je vervolgens ‘s avonds nóg een warm gerecht moet bereiden voor je kinderen, wordt dat al snel een extra dure zaak. Warm eten kost over het algemeen dan ook meer dan een koud gerecht.

De man met de hamer

Hoewel de boterhammenlunch vaak resulteert in een dip in je bloedsuikerspiegel, kun je na een warme maaltijd wél last krijgen van het spreekwoordelijke ‘klopje’. Door de vele (vezelrijke en/of vetrijke) ingrediënten, komt er namelijk een heus verteringsproces aan te pas,. Je lichaam richt even alle focus naar je maagdarmstelsel, waardoor andere functies iets meer ‘verwaarloosd’ worden.

Dat is dan ook meteen de reden waarom het warm avondmaal vaak gekoppeld wordt aan een mindere slaapkwaliteit, en zelfs nachtmerries. Schuif je die zwaardere maaltijd naar de middag, dan kun je eerder last hebben van een afterlunchdip. Een korte wandeling na je lunch kan die dip echter goed opvangen.

Afhankelijk van je cultuur

Of je wel of niet de gewoonte hebt om ‘s middags warm te eten, is uiteindelijk het resultaat van de cultuur waarin je bent opgegroeid. Sommige culturen, zoals de Chinese, eten steevast meerdere keren per dag warm. Dat lijkt voor ons misschien wel vreemd, maar er is niets mis met twee keer per dag een warme maaltijd.

Volgens de Ayurvedische levensstijl is een warm gerecht als ontbijt én middagmaal zelfs de beste optie. Je metabolisme krijgt volgens hen best meteen bij het ochtendgloren een kickstart om een goede vertering gedurende de rest van de dag te verzekeren. Elke dag een English breakfast met eitjes, worst en boontjes past perfect in hun dagritme.

Conclusie

Er zijn enkele voor- en nadelen verbonden aan de avondlijke warme maaltijd, maar uiteindelijk kies je best voor een eetschema dat past bij je levensstijl en dagindeling.

Hoewel het over het algemeen interessanter lijkt om de warme schotel naar de middag te verschuiven, gaat het eigenlijk vooral over de samenstelling en voedingswaarden van wat er op je bord ligt. En dat geldt trouwens voor als je maaltijden, zowel ‘s morgens, ‘s middags, als ‘s avonds. Kies je voor een koud tomatensoepje met een uitgebreide lunchsalade, dan is dat dus helemaal goed zo.

Ben je eerder een liefhebber van de traditionele boterhamlunch en een warme avondschotel, of merk je gedurende de dag weleens een suikerdip? Dan kun je er over nadenken die volgorde te switchen om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden.

Bronnen: healthshots.com, womenshealthmag.com, plusmagazine.knack.be, washingronpost.com

Meer artikels die je kunnen smaken:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content