De perfecte barbecue: tips én recepten van de Grillmasters

De perfecte barbecue: tips én recepten van de Grillmasters

Keek jij ook vol spanning naar Grillmasters op VIER en wil je deze zomer zelf uitpakken met een heerlijke barbecue? Groentechef Seppe Nobels en barbecuekampioen Peter De Clercq delen hun tips én recepten waarmee jij gegarandeerd zult scoren! 

Barbecue tips van de Grillmasters

Tips van Seppe

  • Alle groenten zijn geschikt voor op de barbecue. Zélfs sla. Je neemt een jonge krop sla, snijdt die middendoor en legt die met de platte kant naar beneden op de grill. In enkele minuten wordt de sla goudbruin. Op smaak brengen met peper en zout of eventueel een dressing en voilà!
  • Gooi niets (of niet teveel) weg. Het loof en wortels van groenten zijn perfect eetbaar. Je hoeft bijvoorbeeld niet enkel de venkelknol te gebruiken, ook het loof kun je fijnsnijden en over je gerecht strooien voor extra smaak en garnering. Net als het loof van radijsjes: heerlijk! Weet ook dat je van alle keukenkruiden en doorgeschoten groenten de bloemen kunt eten.
  • Hou je niet van te pikant eten? Blancheer je chilipepers dan eerst 1 minuut in gezouten water en koel af in ijswater. Dat zorgt ervoor dat de pepers net wat minder pikant worden, maar toch volledig hun smaak behouden. Herhaal 2 à 3 maal indien nodig.

Tips van Peter

  • Houtskool is out! Houtskool is al verbrand en heeft niks meer van smaak of aroma. Steek liever je BBQ aan met perenhout, olijfboomhout of ander ‘levend’ hout.
    Nog meer aroma? Gooi vuurkruiden of houtschilfers op je vuur net voor je je vlees roostert.
  • Leg vispapillotten echt in de houtskool in plaats van op de grill. Zo krijgt de vis een heerlijke, licht gerookte smaak. Het is een techniek die op heel wat ingrediënten toepasbaar is.
  • Gedroogde sinaasappelschil is een ware smaakmaker bij heel wat gerechten. Heerlijk bij gevogelte als kip en eend. Je kunt de schil toevoegen aan je marinade of gebruiken om te kruiden. Of gooi wat gedroogde sinaasappelschil in de kolen voor extra aroma.

Recepten om mee uit te pakken

1 Langoustines in krant

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 krant
  • 8 langoustines
  • 1 fles droge witte wijn
  • 4 handen vol dille
  • 4 handen vol zeewier (strand of betere vishandel)
  • 4 handen vol lamsoor (vishandel)
  • cayennepeper
  • fleur de sel

Bereiding:

  1. Je maakt vier pakketten van krantenpapier, die je telkens vult met twee langoustines. Week voor elk pakket twee krantenvellen in witte wijn. Spreid de natte vellen open en leg ze per twee op elkaar.
  2. Maak telkens een bed met wat dille, zeewier en lamsoor. Schik daarop twee langoustines en breng op smaak met cayennepeper en fleur de sel. Bedek opnieuw met dille, zeewier en lamsoor en vouw het krantenpapier tot een pakket.
  3. Leg de krantenpakketten met de langoustines in de smeulende houtskool en laat zo 10 minuten garen. Draai af en toe even om.
  4. Haal de langoustines uit de pakketten en serveer puur.

2 Thaise salade van gepofte rode biet

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 4 rode bieten
  • 1 rode ui
  • 1 rode chilipeper
  • 2 biocitroenen
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • peper uit de molen
  • fleur de sel
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes
  • enkele takken koriander

Bereiding:

  1. Leg de rode bieten tussen de hete kolen en pof ze gedurende 45 minuten. Pel en ontdoe de rode bieten van de verbrande schil en snijd ze in acht gelijke stukken. Gril die stukken nog 2 minuten aan elke kant op je barbecue. Gebruik hiervoor het best een fijn rooster.
  2. Schil de rode uit, halveer en hak in fijne maantjes. Doe hetzelfde met de chilipeper.
  3. Doe de stukken rode biet in een schaal. Meng goed met de rode uit, chilipeper, het sap van de citroenen , de olie, gember, wat peper en fleur de sel. Werk af met zeste van een citroen, de geroosterde sesamzaadjes en koriander.

Meer overheerlijke recepten en tips vind je in het boek ‘Grillmasters’ van Seppe Nobels en Peter De Clercq.

Te koop bij o.a. Standaard Boekhandel voor € 29,99.

Coverbeeld: VIER

Laat je ook inspireren door deze barbecue recepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)