© Libelle Lekker

5x genieten van vegan desserts

Een nagerecht zonder eieren, boter of (slag)room lijkt onmogelijk, maar toch is het helemaal niet zo moeilijk om een vegan dessert te maken. Probeer eens een van onderstaande recepten; ze zijn overheerlijk en honderd procent plantaardig! 

Vegan dessert: onze 5 favorieten

Vegan koekjes met royal icingvegan koekjes

Ingrediënten voor de koekjes:

  • 400 gram bloem
  • 150 fijne kristalsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • eiervervanger (bijvoorbeeld No Egg van Orgran, te koop bij o.a. Albert Heijn)
  • 200 gram plantaardige boter
  • 1/2 theelepel vanille-aroma
  • materiaal: bakpapier, mengkom, koekjesuitstekers (verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops)

Zo maak je de koekjes:

  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen en meng vervolgens met de suiker en vanillesuiker in een grote kom.
  2. Maak de eivervanger zoals op de verpakking en voeg toe aan de boter en suiker. Doe ook het vanille-aroma erbij.
  3. Voeg beetje bij beetje de bloem toe tot je een deegbal krijgt.
  4. Doe het deeg in een afgesloten bakje en laat een uurtje rusten in de koelkast.
  5. Laat daarna het deeg weer op kamertemperatuur komen en rol het uit.
  6. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius en bekleed een bakplaat met bakpapier of een siliconen bakmat.
  7. Strooi wat bloem op je werkvlak en rol het deeg uit.
  8. Steek de vormpjes uit en leg ze op de bakplaat.
  9. Bak de koekjes ongeveer 13 à 14 minuten. Opgelet, de baktijd verschilt per oven. Als de randen lichtbruin beginnen te kleuren mogen de koekjes er uit.
  10. Laat ze volledig afkoelen alvorens ze te versieren.

Dit heb je nodig voor de royal icing:

  • 500 g poedersuiker (+ extra om je icing dikker te maken)
  • 100 ml aquafaba (= het vocht van kikkererwten)
  • citroensap of water (om de icing dunner te maken)
  • voedselkleurstof (verkrijgbaar bij gespecialiseerde webshops)
  • materiaal: mengkommetjes, spatel, spuitzakjes

Zo maak je het:

  • Mix de aquafaba tot het schuimig wordt. Zeef de poedersuiker en voeg het toe aan de aquafaba zodat je een dik, wit glazuur krijgt. Om de icing dikker te maken, voeg je wat extra poedersuiker toe en om de icing dunner te maken voeg je water of citroensap toe.

Geen zorgen, het glazuur smaakt lekker zoet en niet naar kikkererwten. De smaak wordt gemaskeerd door de suiker (en eventueel door het citroensap).

Aan de slag met de icing:

  1. Verdeel wat van de witte icing over de kommetjes, voeg de kleurstof toe en meng goed.
  2. Doe de gekleurde icing in een spuitzak en knip een klein stukje van de punt van de zak, zodat er een beetje icing uitkomt. Het gaatje hoeft maar 1 à 2 millimeter groot te zijn, knip er dus niet te veel af.
  3. Versier de koekjes naar hartenlust en laat een nachtje drogen zodat de icing volledig kan uitharden.
  4. Bewaar de koekjes in een luchtdichte doos.

Meer dessertrecepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content