Zo verwerk je restjes zuivel

Zo verwerk je restjes zuivel
Dairy products on wooden table. Sour cream, milk, cheese, egg, yogurt and butter. Top view; Shutterstock ID 268760999; PO: Online; Job: Online: Zuivel; Client: Goele Tielens; Other: Online: Dit doe je met je restjes zuivel

Nog een halve fles melk, een potje zure room of de restjes van een kaasschotel in de koelkast? Weggooien is zonde. Met deze tips verwerk je restjes zuivel in de lekkerste gerechten.

Je kent het ongetwijfeld ook, restjes zuivel die een vergeten leven leiden in de koelkast. Gooi ze niet zomaar weg, maar verwerk ze in een lekker gerecht of vries ze in voor later.

Melk

Recepten met melk

Er zijn verschillende gerechten waarin je melk kunt verwerken. Denk bijvoorbeeld aan wentelteefjes, een lekkere chocolademelk of verwen de kinderen met een milkshake. 

[RECIPE id = 2858 toggle = 0]

[RECIPE id = 4182 toggle = 1]

[RECIPE id = 3745 toggle = 1]

[RECIPE id = 14871 toggle = 1]

[RECIPE id = 3006 toggle = 1]

[RECIPE id = 21664 toggle = 2]

Invriezen?

Melk kun je perfect invriezen. Houd wel rekening met de volgende tips:

  • Melk neemt toe in volume als ze bevroren is, giet een fles of doos dus niet vol tot aan het randje als je ze daarna in de diepvriezer zet.
  • Kleef een etiket op de verpakking. Vries je de melk vandaag in? Schrijf dan de datum van vandaag op en het aantal dagen dat hij nog houdbaar is. (Is de melk nu nog 3 dagen goed, dan kun je hem ook na het ontdooien maximaal 3 dagen bewaren.) Bewaar melk sowieso maximaal 2 à 3 maanden in de diepvriezer.
  • Heb je kleine hoeveelheden nodig? Doe je melk dan in een ijsblokjeshouder. Ook handig als je in de zomer graag ijskoude melk drinkt.
  • Ontdooi de melk in de koelkast. Gebruik geen warmtebron zoals de magnetron om de melk sneller te ontdooien.
  • Goed schudden voor gebruik. Na het ontdooien ziet je melk er iets geler uit, dat is normaal. Bovendien kan de textuur veranderen. Het vet wordt gescheiden van de melk, goed schudden dus.

Yoghurt

Recepten

Yoghurt gebruik je in een smoothie of als basis voor een gezonde dipsaus.

[RECIPE id = 3960 toggle = 0]

[RECIPE id = 2518 toggle = 1]

[RECIPE id = 4205 toggle = 1]

[RECIPE id = 2572 toggle = 1]

[RECIPE id = 1362 toggle = 1]

[RECIPE id = 21698 toggle = 2]

Invriezen?

Yoghurt invriezen is geen goed idee. Maak in plaats daarvan een yoghurtijsje zoals in het recept hierboven.

Kaas

Stond er dit weekend een kaasschotel op het menu? Je kunt de restjes natuurlijk bij de boterham eten, maar met zo goed als elke kaassoort kun je ook heerlijke gerechtjes bereiden. Probeer eens een quiche, een kaassaus of een salade met stukjes brie.

Recepten

[RECIPE id = 3707 toggle = 0]

[RECIPE id = 12596 toggle = 1]

[RECIPE id = 16067 toggle = 1]

[RECIPE id = 21273 toggle = 1]

[RECIPE id = 16841 toggle = 1]

[RECIPE id = 22140 toggle = 2]

Invriezen?

Je kunt harde kazen invriezen. Hou rekening met de volgende tips:

  • Ontdooi de kaas in de koelkast en gebruik ze erna enkel in warme gerechten. Kaas invriezen voor op de boterham is geen goed idee.
  • Bewaar altijd wat geraspte kaas in porties in de diepvriezer, handig als je wilt gratineren.

Zure room

Recepten

Zure room is heerlijk in een stoofschotel, maar je kunt er ook guacamole mee maken of je soep dat tikkeltje extra geven.

[RECIPE id = 6237 toggle = 0]

[RECIPE id = 17143 toggle = 1]

[RECIPE id = 17039 toggle = 1]

[RECIPE id = 16639 toggle = 1]

[RECIPE id = 1594 toggle = 1]

[RECIPE id = 1619 toggle = 2]

Invriezen?

Zure room kun je perfect invriezen. Ontdooi hem in de koelkast en hij is klaar voor gebruik.

Platte kaas over? Maak een heerlijke cheesecake. Of gebruik restjes kaas of een yoghurtdressing in een heerlijke wrap.

 

 

 

 

 

 

 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)