Doe de lenteschoonmaak in je make-uptasje

Doe de lenteschoonmaak in je make-uptasje

De lente komt eraan! Hoog tijd voor de lenteschoonmaak. En niet alleen in en rond je woning, maar ook je make-uptasje mag je best eens een grondige beurt geven. Net zoals voedingsmiddelen, hebben onze beautyproducten immers ook een beperkte houdbaarheidsdatum.

Voorkomen is beter dan genezen

Op elk beautyproduct staat een vervaldatum of een houdbaarheidsperiode vermeld. En neen, dat is geen tactische zet van de fabrikant om meer te verkopen. Je houdt je best aan die termijn, want verzorgingsproducten kunnen effectief vervallen. En dit heeft nefaste gevolgen voor je huid. Langdurig gebruik van vervallen producten leidt tot gevoelige huid, huidirritaties en zelfs infecties.

Op sommige producten staat een houdbaarheidsperiode vermeld, bijvoorbeeld 12 maanden. Natuurlijk weet je na verloop van tijd niet meer wanneer je het product juist aangekocht hebt. Onze tip? Kleef een klein stickertje op de verpakking met de datum van de aankoop.

Vervallen? Weggooien maar!

Sla dus eens een kritische blik op je make-uptasje en hou daarbij rekening met deze houdbaarheidsperiodes:

Mascara: 3 maanden

Oogmake-up bederft vrij snel, vooral de vloeibare varianten. Met mascara op nummer 1. Er kruipen na verloop van tijd veel bacteriën in. Is je mascara uitgedroogd? Weggooien maar!

Blush en poeders: 12 tot 24 maanden

Crèmes bederven het snelst. De poedervorm gaat het langst mee.

Lippenstift: 18 tot 24 maanden

Bewaar je lippenstift zo koel mogelijk. Dat verlengt de houdbaarheid.

Oogschaduw: 12 tot 24 maanden

Belangrijk: reinig ook je oogschaduwborsteltje regelmatig, om bacteriën te voorkomen. Dan geniet je ook langer van je favoriete oogschaduw.

Foundation: 6 tot 18 maanden

De verpakking maakt het verschil. Flesjes met een pompje geven het minst kans op bacteriën en bederven dus ook minder snel.

Kijk zeker ook deze producten na

Niet alleen je make-up, maar ook andere producten in je badkamerkastje kijk je best eens na:

Gezichtscrème: 24 maanden

Bodylotion: 24 tot 36 maanden

Badolie: 12 maanden

Parfum: 24 maanden

Zonnecrème: doorgaans 12 maanden, maar kijk zeker de verpakking na. Want na de vervaldatum is de werking niet meer optimaal.

Extra tip van Libelle

Je kunt de houdbaarheid van je make-up verlengen door je producten steeds goed op te bergen. Zet ze bij voorkeur op een donkere en droge plaats. Gebruik je regelmatig kwasten om je make-up aan te brengen? Was die dan zeker een keer per maand met babyshampoo. Zo voorkom je bacteriën in je producten.

 

Meer nuttige artikels lees je hier:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)